FOTO! Mica Unire, sărbătorită în cadru restrâns de autoritățile botoșănene

Duminică. de Ziua Unirii, președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici, vicepreședinții Consiliului Județean Botoșani, Dorin Birta și Bogdan Dăscălescu, și primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, au depus câte o jerbă de flori la cavoul familiei Pisoski din Cimitirul Eternitatea, unde, potrivit istoricilor botoșăneni, „își doarme somnul de veci” și Nicolae Pisoski, cel care l-a propus pe Alexandru Ioan Cuza domn al Moldovei în noaptea de 3 spre 4 ianuarie 1859.
Mica Unire nu se putea înfăptui fără aportul fundamental al unui botoșănean, Nicolae Pisoski. El a fost un unionist convins, revoluționar pașoptist cu ideile cele mai progresiste și cel care a avut viziunea de a-l propune pe Alexandru Ioan Cuza drept domn al Moldovei. Fără această propunere, Cuza nu ar fi fost ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie 1859 și nu s-ar fi deschis astfel calea Micii Uniri. De aceea se cuvine să-l cinstim și să-l trecem la loc de cinste în istoria neamului nostru. Este obligația noastră morală să ne cinstim înaintașii!”, a declarat Doina Federovici.
Cu această ocazie, istoricul col(r) Sergiu Balanovici a evocat personalitatea botoșăneanului și a citit necrologul publicat de presa vremii la moartea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *