Număr scăzut al profesorilor care vor să se vaccineze. Ce spune ministrul Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, cataloghează drept “îngrijorător” faptul că în multe judeţe numărul personalului didactic auxiliar – tehnicieni, secretare, responsabili cu resurse umane sau contabilitate – este mai mare decât cel al dascălilor care şi-au exprimat dorinţa de a se imuniza împotriva noului coronavirus. Ministrul afirmă că disponibilitatea de vaccinare nu condiţionează decizia de deschidere a şcolilor, ci rata de infectare va fi luată în calcul în această privinţă. Sorin Cîmpeanu consideră că dacă un părinte îl întreabă pe învăţătorul copilului său, dacă s-a imunizat, întrebarea e una “firească”, scrie news.ro.

“În învăţământul preuniversitar avem un procent mai mare din partea personalului didactic auxiliar decât din partea cadrelor didactice. Asta este o problemă de fond. (…) Procentul cadrelor didactice este în aproape toate judeţele mai mic decât procentul personalului didactic auxiliar”, a afirmat ministrul Educaţiei, vineri seară, la Digi 24.

Întrebat care ar putea fi explicaţia acestui fenomen, ministrul a răspuns că ar putea ţine de “nivelul de informare”, deşi medici din universităţile de medicină au organizat webinarii în care au răspuns întrebărilor profesorilor legate de vaccinare.

El a precizat că această situaţie ne arată realităţile necosmetizate din educaţie, că informarea nu a fost suficientă, “că trebuie să perseverăm cu informarea”.

Sorin Cîmpeanu a menţionat că procentele privind intenţia de vaccinare în rândul cadrelor didactice sunt “afectate şi de numărul mare al celor care nu au răspuns nici cu da, nici cu nu”. El a precizat că ministerul va insista ca dascălii răspundă, “pentru a avea o situaţie reală”, întrucât “non-răspunsurile au fost contabilizate în dreptul răspunsurilor negative”. 

În condiţiile în care există o limitare a dozelor de vaccin, ministrul a explicat că angajatorii vor introduce în platforma de vaccinare listele cu cei care vor să se vaccineze, iar prioritate vor avea învăţătorii şi educatorii, aceştia fiind cei care vor face învăţământ cu prezenţă fizică şi interacţionează “nemijlocit cu elevii”. 

“În următoarele două săptămâni, deşi ne-am dori, cele 168.000 de persoane angajate în sistemul de educaţie (care şi-au exprimat disponibilitatea de vaccinare – n.r.), din păcate nu vor putea fi vaccinate în următoarele două săptămâni şi atunci am declanşat cea de-a doua etapă de consultare în care ne vom concentra să avem o informare mai bună, care se va finaliza pe 1 februarie, adică înainte de 2 februarie când se va lua decizia finală. Disponibilitatea de vaccinare, vreau să precizez foarte clar, nu este un factor care condiţionează decizia finală de deschidere a şcolilor, rata de infectare este factorul determinant care condiţionează şi care anticipăm că nu va avea creşteri semnificative în aşa fel încât riscurile să nu mai fie considerate non-gestionabile din partea specialiştilor în sănătate”, a adăugat ministrul Educaţiei. 

Întrebat dacă un părinte poate întreba pe profesorul copilului său dacă s-a vaccinat ministrul a răspuns: “Da, este o întrebare firească”. 

One thought on “Număr scăzut al profesorilor care vor să se vaccineze. Ce spune ministrul Educației

  1. 1. Campania agresivă pe care o duce Statul Român a avut efect invers. Au apărut în spațiul public persoane care nu au nimic cu medicina și medicamentele, și ca și cum ar ști despre ce este vorba, recomandă vaccinarea, ceea ce mi se pare o greșeală. Fac și ei un ban cinstit.

    2. Nimeni nu are dreptul să mă întrebe dacă m-am vaccinat sau nu, este viața mea privată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com