Cum au reuşit autorităţile locale dintr-o comună din Botoșani să le găsească locuri de muncă asistaţilor social

Autorităţile locale din comuna botoşăneană Hilişeu Horia au reuşit să angajeze o bună parte a oamenilor fără loc de muncă şi a asistaţilor social. Aceştia au fost anterior, şcolarizaţi şi calificaţi în meserii căutate pe piaţa muncii, scrie Adevarul.

Aproape o zecime din locuitorii comunei botoşănene Hilişeu Horia trăiesc din ajutorul social, în condiţiile în care oamenii de aici se ocupau, în general, cu agricultura şi creşterea animalelor, iar după 1990, puţini localnici şi-au găsit un loc de muncă. Mulţi săteni nici nu aveau cum să se angajeze, având mai puţin de opt clase şi nicio calificare. Ca să încerce să rezolve problema sărăciei, autorităţile locale au accesat , din 2017, un amplu program de combatere a sărăciei, cu ajutorul fondurilor europene. Printre altele, au reuşit să califice şi găsească locuri de muncă ppentru mai mult de 50% dintre asistaţii social. În plus, alţi 21 de săteni au fost ajutaţi să-şi înfiinţeze afaceri în comună.

Prin intermediul acestui proiect, sătenii care îşi găseau cu greu loc de muncă sau nu aveau mijloace de trai au fost şcolarizaţi, unde era cazul, şi mai apoi calificaţi într-o meserie căutată pe piaţa muncii. Astfel, peste 375 de săteni au învăţat cum să devină patiseri, lucrători în panificaţie, îngrijitori la domiciliu, lucrători comerciali, muncitori în construcţii sau muncitori calificaţi în agricultură. Mai bine de 80% dintre cei care au urmat aceste cursuri s-au şi angajat. Mai ales că la Hilişeu Horia autorităţile locale au organizat în comună şi burse ale locurilor de muncă.    Printre cei calificaţi şi mai apoi angajaţi la diferite firme din judeţul Botoşani, dar şi din judeţul vecin, Suceava, se află şi numeroşi asistaţi social, astfel că, în acest moment, din 135 de asistanţi social au mai rămas aproximativ 70. Până la sfârşitul acestui an, prin aceste programe de calificare şi angajare, se preconizează că numărul beneficiarilor de ajutor social va scădea la 50. „Ne-am dorit să-i ajutăm pe aceşti oameni în mod real. Să se descurce, să nu fie dependenţi de stat sau să trăiască în sărăcie. Sunt în jur de 10 societăţi comerciale care au angajat oameni din grupul ţintă”, precizează Ioan Butnaru, primarul din Hilişeu Horia.

O localnică de 50 de ani, din Hilişeu Horia, a reuşit să-şi găsească loc de muncă prin acest proiect derulat de Primărie. Femeia a muncit, în trecut, la o fabrică de cauciucuri, dar având în vedere vârsta şi calificarea care nu se mai regăsea pe piaţa muncii, femeia nu-şi mai găsea de lucru. A urmat un curs de calificare în meseria de brutar, prin proiectul Primăriei, şi a fost angajată la scurt timp.

„Eu tot căutam loc de muncă şi nu găseam. Cine mă angaja cu ce ştiam eu să fac? M-am înscris la cursurile de calificare făcute de Primărie şi am învăţat brutărie. M-am şi angajat după. Sincer, nu mă aşteptam. Este o mare bucurie să ai salariu”, spune săteanca.

În situaţia ei se află alte câteva sute de localnici care s-au calificat şi angajat în diferite domenii, de la construcţii şi până la brutărie sau panificaţie.   

Totodată, mulţi asistaţi social, dar şi localnici nevoiaşi şi-au găsit loc de muncă la societăţile deschise în comună. Prin intermediul proiectului, 21 de săteni au fost ajutaţi să-şi deschidă diferite firme care să se potrivească şi profilului economic al zonei. Au fost înfiinţate firme de prelucrarea lemnului, prelucrarea fierului, frizerie, patiserie, brutărie, catering sau service auto. „Este un lucru extraordinar pentru dezvoltarea comunei. Bunăstarea oamenilor înseamnă bunăstarea comunei”, mai spune edilul. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *