FOTO & VIDEO! Zeci de cadre medicale botoșănene au protestat în fața Prefecturii. Este al doilea protest în această săptămână

Aproximativ 50 de angajați din sistemul sanitar botoșănean au ieșit, joi, din nou în stradă. Aceștia au pichetat sediul Instituției Prefectului, acțiunea fiind organizată de Federația „Solidaritatea Sanitară” . Este al doilea protest din această săptămână al angajaților din sănătate, nemulțumirile fiind de natură salarială.

Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de  protecție a lucrătorilor din sănătate în lupta COVID. 

De asemenea, sindicaliştii mai cer creşterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022 şi anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020; raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale şi acordarea tuturor sporurilor pentru condiţii de muncă la nivel maxim, ca şi introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017; acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toţi salariaţii din sănătate; acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei şi plata orelor suplimentare, pentru toţi lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

Sincer, nici nu am crezut că vom mai ieși în stradă în scurt timp, după ultimele proteste pe care le-am avut în octombrie, la București timp de o lună în fața Guvernului, și la Botoșani am avut în octombrie pichetare. Am avut atunci promisiuni din partea fostului premier Orban și am considerat că ni se acordă ceea ce ni se cuvine de drept. Nu solicităm altceva decât aplicarea legii în sine. Faptul că avem mulți colegi infectați, asta relevă faptul că echipamentele de protecție pe care le avem nu au calitatea necesară de protecție a salariaților. Dacă salariații din sănătate nu sunt protejați, automat nici pacienții nu pot fi îngrijiți printr-un act medical de calitate. Datorită infectărilor masive, am avut mulți colegi în concediu medical, a fost foarte greu să acoperim turele din secțiile COVID. Normativele de personal nu sunt adecvate pandemiei în care ne aflăm, astfel încât nu avem secții COVID cu minim doi asistenți pe tură (…)Datorită infectărilor, am avut colegi decedați. Am făcut pichetare pentru acordarea pensiilor de urmaș familiilor celor decedați. Nu s-a rezolvat absolut nimic”, a precizat Daniel Bulboacă, liderul Sindicatului Solidaritatea Sanitară Botoșani, care a adăugat că angajații din sistem nu și-au primit nici sporul de până la 30%, care în alte unități s-a acordat, iar în spitale nu, întrucât nu s-a prevăzut sursa de finanțare.

Sindicaliștii din sănătate vor continua protestele și săptămâna viitoare.

VIDEO BotosaniNews protest sanatate

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *