Eforturi uriașe pentru salvarea unei tinere din Botoșani infectate cu SARS-CoV-2 și a bebelușului său. Copilul a primit nota 1 la naștere

O poveste sfâșietoare vine din Botoșani, unde medicii se luptă pentru a salva viața unei tinere de 29 de ani, diagnosticată cu COVID și a bebelușului ei.

Pruncul a venit pe lume prematur, după o operație efectuată de urgență. Copilul a fost intubat imediat, iar mama lui este în stare gravă. Femeia și soțul ei au venit înainte de Crăciun acasă, din Norvegia.

Tânăra, împreună cu soțul și primul lor copil locuiesc în Norvegia de trei ani. Pentru a putea veni în România, ambii soți și-au făcut testul COVID în Norvegia, iar rezultatul a fost negativ.

Însă, la câteva zile după ce au ajuns în țară, gravida s-a simțit rău și a mers la spital. Acolo a aflat că este pozitivă la SARS-CoV-2. Cel mai probabil, s-a infectat pe drum sau în România. În stare tot mai gravă, pacienta a fost intubată și ventilată mecanic.

Gina Puflea, Maternitatea Botoșani„Este vorba de o pacientă de 29 de ani, însărcinată în 31 de săptămâni, internată pe 5 ianuarie, cu o stare febrilă prelungită. Sâmbătă dimineață a apărut dispneea, saturația a scăzut la 89%.”

Medicii au încercat să o transfere la Iași sau Suceava, dar nu au găsit nici un loc liber. Luni seară, pentru că starea ei se agrava, au decis să intervină. Au operat-o și au scos copilul, un băiețel. Acum pruncul este stabil, însă următoarele ore sunt critice, pentru că s-a născut prematur, la 31 de săptămâni.

Carmen Zaboloteanu, medic neonatolog„A fost extras un copil de 1950 grame, cu stare generală gravă la naștere. Apgar 1 în primul minut și 2 după 5 minute. Asta înseamnă că acel copil nu respira și avea în jur de 10 bătăi pe minut. A necesitat intubare imediată cu răspuns favorabil după primele manevre. S-a lucrat la secundă pentru salvarea nou-născutului.”

Gina Puflea, Maternitatea Botoșani„Gradul de dificultate a constat în faptul că am operat în altă locație. Ne-am sincronizat și am urcat pacienta de la etajul 7 la 8. Era vorba de minute, ca să putem salva copilul.”

Soțul tinerei, dar și soacra ei, la care veniseră în vizită, sunt confirmați cu Covid 19.

Monica Adăscăliței, director executiv DSP Botoșani„În momentul în care doamna s-a prezentat la Maternitate, familia a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu simptome ușoare de răceală. În urma testării, soțul și mama au ieșit pozitivi.”

Primul copil al celor doi, cu care au venit din Norvegia, nu a fost infectat. Medicii speră acum ca atât mama, cât și bebelușul să fie salvați.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *