Tânăr din Botoșani, elev al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale: Primul erou din viața mea a fost tata

Ștefan Dițu, un dorohoian de 20 de ani, este elev al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale din Constanța. „Profesia mea este curajul”, acesta este un motto care i-a mers la suflet tânărului și pe care și l-a însușit pentru a-l călăuzi pe drumul pe care a pornit, acela de maistru militar de marină.

„Mă numesc Ștefan Dițu și m-am născut în inima Moldovei. La fel ca în cazul fiecărui băiat, primul erou din viața mea a fost tata, care, în copilăria mea, îmbrăca și el ținuta militară. De la el am învățat care sunt cele mai importante calități și valori de care un bărbat trebuie să țină seama pentru a fi respectat în societate. Totuși, nu mă vedeam neapărat călcându-i pe urme în cariera militară. În adolescență, am descoperit jocurile video și am devenit fascinat de strategii, de ideea de echipă, de acțiune… de tot! Fără ca măcar să realizez, am crescut practic iubind valorile de bază ale armatei. Nu știam definiția instrucției, dar trăiam în rigoare și disciplină, ca un militar. Mă fascina ideea spiritului de supraviețuitor, poveștile despre călătorii inițiatice. Am ajuns să fiu pasionat de camping în pădure, de vânătoare și așa s-a născut în mintea mea ideea că aș putea urma o carieră militară”, povestește tânărul pentru instituția la care învață.

Confirmarea că aceasta este într-adevăr calea pe care vrea s-o urmeze a venit în momentul în care și fratele său mai mare a decis să se înroleze.

Mereu l-am privit cu respect și admirație, la fel ca pe tata, iar acum el a devenit principalul meu model. Mi-a oferit din experiența lui, continuă să o facă. M-a susținut și m-a îndrumat să fac alegerile corecte. Am studiat ofertele instituțiilor de învățământ și am aflat despre oportunitățile din Forțele Navale Române. Vă spun, habar nu aveam ce frumusețe poate conține această categorie de forțe! Prima dată, m-a atras ținuta de oraș, atât de deosebită… Apoi am vrut să aflu mai multe și am descoperit că, devenind marinar militar, aș avea posibilitatea să călătoresc aproape oriunde în lume, că am posibilitatea să îmi trăiesc visul din copilărie și să devin cercetaș în cadrul Regimentului de Infanterie Marină sau, mai mult decât atât, aș putea ajunge scafandru de luptă în forțele de elită ale Armatei României. Fără să stau pe gânduri am completat fișa de recrutare, m-am pregătit fizic pentru prima misiune importantă din viața mea: admiterea la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale, de la Constanța. Am reușit! Mi-am văzut visul cu ochii. Specialitatea mea este motoare și mașini electrice navale. Am ales astfel pentru că îmi oferă corespondență și în viața civilă; la urma urmei, nu știi niciodată ce-ți rezervă viitorul, de aceea este cel mai bine să te găsească pregătit”, spune dorohoianul.

Acesta este nerăbdător ca, după absolvire, să primească repartiția pe vapor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *