Anunțul ministrului Educației după discuții cu elevii, sindicatele și părinții: când se redeschid școlile

Întâlnire de urgență la Ministerul Educației! Sorin Câmpeanu a chemat reprezentanții profesorilor, elevilor și părinților pentru a discuta despre începerea școlii, elevii urmând să revină în bănci, cel mai probabil, pe 8 februarie, dacă situația epidemiologică o va permite. În ceea ce privește vaccinarea profesorilor, în condițiile în care ministerul a cerut deja întocmirea listelor, s-a decis susținerea „informării corecte și complete” privind actul de vaccinare, obligativiatea cadrelor didactice fiind exclusă.

Guvernul a adoptat OUG prin care se permite continuare cursurilor in regim online intre 11 ianuarie si 8 februarie. Mai multe variante s-au aflat pe masa discutiilor, nefiind exclusa nicio optiuni. Printre variantele vehiculate anterior inceperii deiscutiilor se numara si deschiderea scolilor acolo unde rata de infectare este scazuta, dar si deschiderea untatilor de invatamant pe niveluri de scolarizare.

Reprezentantii parintilor si ai copiilor spun ca ar fi fost de acord cu deschiderea acestora inca din 11 ianuarie si ca ar merge pe varianta unei decizii descentralizate privind inceperea scolilor.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a prezentat, în urmă cu puțin timp, concluziile după consultăriile reprezentanții organizațiilor de elevi și părinți.

„A fost o consultare-maraton care se înscrie în demersul consultărilor deja inițiate sub egida proiectului România educată, proiectul de țară care a beneficiat de cea mai largă consultare publică din România. Am avut consultări-maraton cu sindicatele din educație. Este vorba de FSLI, este vorba de Sindicatul Spiru Haret și de Alma Mater. Au fost urmate de consultări cu Consiliul Național al Elevilor, au fost urmate de consultări cu Asociația Federațiilor de Părinți, au fost urmate de consultări cu asociațiile studențești ANOSR, UNSR și USR. Urmează pe parcursul zilei de mâine consultări cu Consiliul Național al Rectorilor. Pe parcursul acestor consultări au rezultat în ordine, după cum urmează cinci concluzii, pe care le-am agreat cu sindicatele – șase concluzii agreate cu elevii, șapte concluzii agreate cu părinții și opt concluzii agreate cu studenții. A fost un crescendo rezultat în urma discuțiilor”, a afirmat Cîmpeanu.

În ceea ce privește concluziile agreate cu cele federațiile sindicale din domeniul Educației, ministrul a precizat că s-a reiterat dorința de deschidere a semestrului II pe 8 februarie, „sub rezerva evoluției epidemiologice, înțelegându-se importanța protecției stării de sănătate a elevilor și profesorilor, a diminuării riscurilor, dar și a necesității organizării unor acțiuni remediale pentru a recupera cât mai mult din pierderile suferite de elevi pe parcursul crizei sanitare”.

O a doua concluzie luată în urma discuțiilor avute cu sindicatele vizează „importanța acțiunilor remediale”, mai ales cu privire la derularea examenelor naționale, precum și „rolul profsorilor privind impelmentarea acestor acțiuni remediale”.

Totodată, „se susține elaborarea unei tematici care să fie conforme cu materia parcursă și asimilată de elevi în cadrul examenelor naționale”. Vorbim despre o tematică corelată cu ceea ce s-a predat și cu ceea ce s-a asimilat de către elevi.

În cadrul consultărilor „s-a discutat importanța celor mai eficiente măsuri de profesionalizare a managementului unităților de învățământ și a tuturor structurilor din sistemul preuniversitar. Profesionalizarea managementului școlilor, un lucru deosebit de important. S-au avut în vedere mai multe variante care vor fi analizate. Rezultatul trebuie să fie unul singur – profesionalizarea managementului școlii și diminuarea la maximul posibil a influențelor de natură politică”.

În ceea ce privește vaccinarea cadrelor didactice împotriva noului coronavirus, Sorin Cîmpeanu a spus că s-a decis susținerea informării corecte și complete privind actul de vaccinare fără a exista obligativitate.

Pe de altă parte, Cîmpeanu a vorbit și despre conculziile la care s-a ajuns în urma discuțiilor cu reprezentanții elevilor, susținerea burselor de studiu fiind una dintre acestea:

„Printr-o Hotărâre de Guvern s-a instituit cuantum minim 100 de lei/elev, lucru care trebuie să aibă susținere financiară în bugetul Educației –  530 milioane de lei. Anul acesta, cuantumul total a fost de 270.000 de lei, jumătate din ceea ce ne propunem. Jumătate au fost burse destinate elevilor din București (….) trebuie eliminate inechitățile”.

Anterior declarației făcute de ministrul Educatiei, Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, afirma că propunerile sale, în calitate de reprezentant al elevilor, au fost primite cu deschidere de către Sorin Cîmpeanu. 

„Am obținut descentralizarea deciziei după data de 15 ianuarie și prioritizarea deschiderii școlilor. Propunerea ca școlile să fie deschise în mod descentralizat, în funcție de rata de incidență la nivel local. Am vorbit despre creșterea bugetului Educație până la 30%. Foarte important, legat de bursele școlare: am discutat despre inculderea sumelor în bugetul de stat. Este un lucru pentru care am luptat și care ne-a fost confirmat astăzi. Rămâne să vedem cum va arăta proiectul de buget de stat pe anul 2021”, a spus Rareș Voicu.

Potrivit președintelui Consiliului Național al Elevilor, pe agenda discutiilor de astăzi s-a aflat și ajustarea materiei pentru examenele naționale, precum și eliminarea anumitor conținuturi din materie.

Sursa: realitatea.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *