Botoșănean ales în Consiliul Economic și Social

Ștefan Teișanu, originar din Darabani, de la Centrul Cultural Clujean,  a fost ales membru în Consiliul Economic și Social alături de doi clujeni: Marton Balogh, de la Fundația Civitas și Cristian Hordilă, manager al TIFF. Aceștia își încep în această săptămână mandatul în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES). Prima ședință a CES e în 7 ianuarie.

„În decizia mea de a candida pentru Consiliul Economic și Social a contat și faptul că, la fel ca în mai toate forurile Statului Român, cultura nu este suficient de bine reprezentată în CES. De fapt, e un domeniu abia amintit între două virgule. În realitate, cultura produce în fiecare an peste 3,5% din PIB-ul României, semnificativ mai mult decât industria extractivă sau turismul, de exemplu. Dincolo de rolul său economic important, ca generator de valoare economică, ca angajator direct sau indirect de sute de mii de persoane și ca și catalizator de dezvoltare economică, domeniul culturii este esențial pentru buna funcționare a societății, în ansamblul său. Rolul său social este fundamental: cultura ne face orașele mai inclusive, mai echitabile, mai sănătoase și mai funcționale, iar pe noi toți mai deschiși, mai umani și mai buni”, spunea, pentru Darabaneni.ro, Ștefan Teișanu. 

Consiliul Economic şi Social este un organism consultativ cu personalitate juridică al Parlamentului şi al Guvernului României în domeniile de specialitate stabilite prin prezenta lege. E o instituţie publică de interes naţional, tripartită, autonomă, constituită în scopul realizării dialogului tripartit la nivel naţional dintre organizaţiile patronale, organizaţiile sindicale şi reprezentanţi ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ai societăţii civile. CES este consultat obligatoriu asupra proiectelor de acte normative iniţiate de Guvern sau a propunerilor legislative ale deputaţilor ori senatorilor. Rezultatul acestei consultări se concretizează în avize la proiectele de acte normative.

Domeniile de specialitate ale CES sunt:
a) politicile economice;
b) politicile financiare şi fiscale;
c) relaţiile de muncă, protecţia socială, politicile salariale şi egalitatea de şanse şi de tratament;
d) agricultură, dezvoltare rurală, protecţia mediului şi dezvoltare durabilă;
e) protecţia consumatorului şi concurenţă loială;
f) cooperaţie, profesii liberale şi activităţi independente;
g) drepturi şi libertăţi cetăţeneşti;
h) politicile în domeniul sănătăţii;
i) politicile în domeniul educaţiei, tineretului, cercetării, culturii şi sportului.

Ce poate face CES:

se poate autosesiza sau poate fi sesizat de orice autoritate publică ori de organizaţiile patronale sau sindicale reprezentative la nivel naţional, precum şi de reprezentanţii societăţii civile asupra unor stări de fapt, evoluţii ori evenimente economico-sociale de interes naţional.
În situaţiile prevăzute la alin. (3), Consiliul Economic şi Social emite puncte de vedere şi recomandări pe care le comunică autorităţilor, instituţiilor sau organizaţiilor patronale, sindicale ori ale societăţii civile cu atribuţii, competenţe sau interese în domeniu. În lipsa unui consens între părţile reprezentate în Consiliul Economic şi Social, secretariatul tehnic va transmite, după caz, punctele de vedere sau recomandările formulate de fiecare parte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *