Proteste în sistemul sanitar. Cadrele medicale botoșănene ies în stradă

Proteste de amploare anunțate în sistemul sanitar. Cadrele medicale botoșănene, afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară”, vor ieși în stradă pe 14 ianuarie și vor picheta sediul prefecturii. Este vorba de aproximativ 100 de persoane. Acțiunile de protest se vor desfășura concomitent în toată țara, nemulțumirile angajaților din sistem fiind de natură salarială. 

Potrivit unui comunicat al federației,  revendicările vizează adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate (echipamente, circuite, resurse materiale și umane etc.), astfel încât să determine o reducere semnificativă a numărului de salariați nou infectați SARS-CoV-2 și, mai ales, decedați din cauza COVID-19, respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie, creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022, anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020, raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim.

De asemenea, se mai cere acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate, acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele, plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază.

Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienț și posibilitatea lucrătorilor din sănătate de a beneficia de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază sunt alte revendicări ale sindicatelotr din sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com