Bărbatul din Botoșani care coase mai ceva ca o femeie

În cel mai nordic oraş din România, la Darabani, un localnic pasionat de folclor a ajuns să realizeze unele dintre cele mai apreciate costume populare din ţară. Se numeşte Mitică Hapliuc, are 45 de ani şi de mic coase cămăşi, iţari, brâuri şi bundiţe cu motive populare.   

Potrivit Adevarul.ro., acesta le coase acasă, iar toate operaţiunile sunt efectuate manual, fără nicio urmă de tehnologie modernă, doar cu motive şi modele autentice. Costumele lui Mitică Hapliuc sunt căutate de oameni din toată România, iar artizanul botoşănean abia dacă mai poate face faţă comenzilor. Lucrează săptămâni în şir la un singur obiect vestimentar şi spune că pasiunea pentru foclor i-a dezvoltat o răbdare de fier, ajutându-l să lucreze ore în şir, zilnic.

„Eu sunt un copil de la ţară. Crescut pe uliţă. Am ajuns să îndrăgesc tot ce este tradiţional. Am început să cânt folclor şi să cos astfel de costume populare din copilărie, din pasiune pură. Oamenii mi-au apreciat munca şi m-au îndemnat să cos şi pentru alţii. Astăzi, după ce mi-am promovat munca, nu mai fac faţă comenzilor. Sunt nevoit să le spun să aştepte, fiindcă fiecare realizarea fiecărui obiect vestimentar durează. În el se contopeşte şi o parte din sufletul meu”, spune, pentru Adevarul, Mitică Hapliuc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *