Protest la Dorohoi pentru organizarea festivalului de datini și obiceiuri

Foto: Realitatea Dorohoiana

Protest tăcut, desfășurat luni la amiază, în fața Primăriei Dorohoi. Adunarea civică, așa cum au denumit-o organizatorii, a adunat aproximativ 40 de dorohoieni care au cerut sprijinul autorităților locale pentru desfășurarea unei parade a obiceiurilor de iarnă, în data de 31 decembrie.

Participanții la acțiune s-au mobilizat pe rețeaua de socializare facebook, unde în urmă cu câteva zile a fost deschisă o pagină intitulată Protest 28 decembrie Dorohoi. Uniți pentru o singură deviză: obiceiuri și datinile nu se vor pierde niciodată ! Dragi autorități locale dați autorizația de funcționare organizatorilor pentru datinile și obiceiurile de ANUL NOU.”, este postarea care îndemna dorohoienii să vină în fața primăriei.

Ieri, la orele amiezii, au răspuns chemării aproximativ 30-40 de dorohoieni, mulți dintre ei tineri. Cei prezenți nu și-au scandat nemulțumirile, așteptând în liniște, civilizat, răspunsul autorităților, aflate timp de aproximativ o oră în ședință. În tot acest timp, participanții au fost monitorizați de efective de jandarmi și poliție.

La ședință, pe lângă primar, au participat șefii jandarmeriei, poliției municipale și poliției locale dar și un reprezentant al celor prezenți în piață. Acesta din urmă a declarat că autoritățile au spus clar că legea nu permite organizarea unor astfel de manifestări. ”Am participat la ședință unde primarul a spus că ar vrea să fie alături de noi și cetățenii din oraș dar că informațiile care spun că în alte județe se organizează manifestări similare celor care am dori să le facem la Dorohoi sunt de fapt fake-news, ceea ce personal nu cred. În fine. Noi ne dorim din suflet să organizăm bandele pentru cetățenii din Dorohoi, pentru păstrarea tradiției. Am înțeles că în față la primărie nu se poate dar am prezentat varianta ca să ne permită să facem traseul, de la magazinul PENNY până în centru și înapoi, în cordonul jandarmilor, cu respectarea regulilor de protecție, măști, distanță de siguranță. Măcar atât, dacă tot vrei să faci ceva pentru cetățenii din Dorohoi, responsabilitatea asta și-ar fi putut-o asuma (referindu-se la primarul Dorin Alexandrescu, n.r.)”, a declarat Lucian Răzvan Andrei, reprezentantul protestatarilor din piața primăriei care, întrebat dacă totuși vor organiza bandele de urători, a răspuns: ”Asta rămâne de văzut….

La puțin timp după încheierea ședinței, în mijlocul protestatarilor a venit și primarul Dorin Alexandrescu, care le-a spus că, în fața primăriei este exclus să se poată organiza ceva, din cauza legislației privind prevenirea și combaterea pandemiei COVID-19. El le-a reamintit celor prezenți că, de-a lungul anilor, a fost un susținător al Paradei obiceiurilor de iarnă, însă în acest an nu se poate. În ce privește marșul bandelor de la Penny până în centrul municipiului, primarul Alexandrescu le-a recomandat să discute cu reprezentanții jandarmeriei, să vadă în ce condiții s-ar putea desfășura un asemenea eveniment.

”Luni 28 Decembrie la ora 12:00 in fața Primăriei DOROHOI vom fi la o adunare civică (cu mic cu mare) pentru a cere autorizația de funcționare de la aleșii locali.

Sursa: Realitatea Dorohoiană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *