Când va fi vaccinată populația împotriva COVID-19 – Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat perioada exactă

Ministrul Sănătății a anunțat miercuri exact când va fi vaccinată populația în următoarele trei luni. Nelu Tătaru a mai spus și ce cadre medicale din prima linie vor primi imediat vaccinul.

„Primii vaccinați vor fi medicii din spitalele, secțiile de boli infectioase, fiind primii care au intrat in lupta cu virusul și ultimii care vor ieși”, a anunțat Nelu Tătaru. 

Ministrul Sănătății a mai spus că în perioada dintre Crăciun și Revelion va veni o prima tranșă „simbolică” de 10.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, care înseamnă vaccinare și rapel pentru 5.000 de persoane. „Le vom dirija către secțiile de boli infecțioase”, a explicat ministrul.

„Va urma o nouă tranșă de 600.000 de doze, pentru 300.000 de vaccinări și rapel, apoi, la fel, în a doua lună, urmând ca populația generală să intre la vaccinare din martie-aprilie, nu grupele de risc, până la luna iunie. Din primăvară până la începutul verii sper să ajungem la o mare parte din populație. (…)  Rapelul se va face la 21 sau 28 de zile, in functie de recomandările producatorului vaccinului respectiv, a declarat Nelu Tătaru, miercuri, la o televiziune de știri.

Vaccinarea împotriva COVID-19 este voluntară și gratuită.

„Vaccinul se va face gratuit, nu este obligatoriu, iar oamenii se vor putea înscrie pe o platformă online, dacă vor dori imunizarea”, a mai precizat Nelu Tătaru.

El a precizat că după vaccinare nu va fi oprită infectarea cu SARS-CoV-2, însă se va reduce numărul de bolnavi şi cel al deceselor.

„Vaccinarea nu împiedică infectarea. Numai că ajungem la acel moment în care putem face cel mult o formă uşoară sau asimptomatică de boală. Nu este cu acea putere de transmitere ca a celui care nu este vaccinat”, a mai spus ministrul.

Unde vor fi vaccinați românii. Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că vaccinul „nu se va face la cabinetul medicilor de familie, ci în centrele de vaccinare”, medicii de familie urmând să fie „implicaţi în imunizarea populaţiei generale”.

În ce caz vor putea fi sau nu vaccinați românii. Cei care „trec prin boală” (în momentul vaccinării – n.red.) nu se pot vaccina, însă imunizarea se va putea face şi la cei care au avut COVID-19, a mai spus ministrul Tătaru.

Ministrul Nelu Tătaru a anunțat că, începând din ianuarie 2021, România va primi, eşalonat, lunar, alte vaccinuri, în aşa fel încât până la începutul verii 2021 să fie vaccinate pe rând categoriile prevăzute în planul de vaccinare. În prima fază, vaccinarea se va face în spitale, în Bucureşti fiind prevăzute, deocamdată, 32 de astfel de centre.

Cele trei etape ale campaniei de vaccinare anti-COVID-19 vor fi următoarele, iar ele se vor putea intercala în funcție de cât de multe doze de vaccin vor fi disponibile la momentul respectiv:

– vaccinarea personalului din sistemul medical public și privat și personalului care deservește activități critice (de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educație, alimentație sau energie).
– vaccinarea populației aflate la risc în fața Covid-19 – vârstnici și persoane cu boli cronice, care s-au constatat că sunt comorbidități la cazurile de Covid-19.
– vaccinarea populației generale.

Sursa: realitatea.net

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *