IPJ Botoșani: Aproximativ 800 de efective prezente, în teren, atât  pentru asigurarea si menținerea ordinii cât și pentru prevenirea unor eventuale fraude electorale

Pe raza județului Botoșani procesul electoral se desfășoară în condiții normale în toate cele 427 de secții de votare, organizate în 353 de locații, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.

Potrivit sursei citate, ulterior debutului procesului de votare nu am fost sesizați cu privire la producerea vreunui incident electoral.

Având în vedere amploarea activităților care sunt în sarcina Ministerului Afacerilor Interne în contextul procesului electoral, dar și necesitatea îndeplinirii celorlate misiuni, inclusiv cele de limitare a răspândirii infecțiilor cu SARS COV 2, a fost dispusă suplimentarea dispozitivelor curente de ordine și siguranță publică cu angajați de la alte structuri.

Astfel, aproximativ  800 de efective sunt prezente, astăzi în teren, atât  pentru asigurarea si menținerea ordinii și siguranței publice cât și pentru prevenirea unor eventuale fraude electorale.

Pe drumurile publice din județ sunt organizate filtre ale polițiștilor rutieri  dotați cu autospeciale cu aparate radar pentru monitorizarea traficului .

Precizez faptul că forțele de ordine  angrenate în misiunile de astăzi vor acționa cu profesionalism și celeritate pentru rezolvarea rezolvarea sesizărilor privind posibile incidente electorale și vor trata cu echidistanță orice sesizare, indiferent de calitatea persoanelor care sunt implicate în aceasta”, a menționat Nenișcu.

Conform legii, președintele biroului electoral al secției de votare are obligația să ia toate măsurile pentru a asigura corectitudinea operațiunilor de votare și pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții.

În afară de membrii biroului electoral al secției de votare, de candidați, și de celelalte persoane prevăzute de reglementările legale, nicio altă persoană nu poate staționa în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.

Persoanele care refuză să se conformeze dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi poate primi o amendă între 1.500 și 4.500 de lei.

Sfătuirea alegătorilor la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit competior electoral se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 de lei și 10.000 de lei. Cu aceeași amendă se sancționează și continuarea propagandei electorale.

Au drept de vot cetățenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei care împlinesc astăzi această vârsta.

Reamintim faptul că fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului și un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților.

În cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul Informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal .

Președintele secției de votare poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.

Este interzisă utilizarea în cabina de vot a aparatelor de fotografiere, înregistrare sau preluare de imagini.

Alegătorii și toate celelalte persoane implicate în procesul electoraltrebuie să respecte măsurile speciale de protecție stabilite în contextul pandemiei de COVID 19, astfel încât să fie evitată răspândirea virusului SARS COV 2.

Accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat, pentru a evita aglomerările. Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșire.

Persoanele care reprezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID 19 de exemplu, au vârsta peste 65 de ani, au diabet zaharat sau alte boli cronice ori au imunitate deficitară, pot solicita acces prioritar în localul de vot.

Împiedicarea unei persoane să voteze se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

 Persoana care votează fără a avea acest drept, votează de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decaât are dreptul se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sacu amendă și interzicerea unor drepturi,

Cu aceeași pedeapsă se sancționează utilizarea unui act de identitate nul sau fals, ori a unui buletin de vot fals.

De asemenea, tentativa la infracțiunile electorale se pedepsește. 

Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant M.A.I., mai spune Nenișcu.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com