Sfinţii făcători de minuni din județul Botoșani. Locurile în care aceştia au suferit în pustnicie

În judeţul Botoşani se află două locuri de pelerinaj mai puţin faimoase dar unde se petrec minuni adevărate, spun credincioşii. Este vorba despre o grotă în care a trăit un pustnic rus sanctificat dar şi casa în care a văzut lumina zilei, cel mai nou sfânt român. Locurile în care au trăit sfinţii sunt de veacuri căutate de pelerini cu speranţa înfăptuirii unei minuni. Unele sunt faimoase în toată lumea, altele mai puţin cunoscute şi mai izolate. În judeţul Botoşani, de exemplu, se află două locuri în care credincioşii din toată ţara, care au auzit de ele mai ales prin intermediul cunoscuţilor vin să-şi caute izbăvirea sau să ceară un miracol, scrie Adevarul.

Este vorba despre peştera Sfântului Onufrie din Vorona şi casa părintească a Sfântului Ioan Iacob Hozevitul, de la Păltiniş, unul dintre cei mai recenţi sfinţi din istoria României.  Minunile nobilului rus care a renunţat la tot pentru pustnicie Unul dintre cele mai puternice locuri, din nordul extrem al Moldovei, atunci când vine vorba de minuni este cu siguranţă o peşteră calcaroasă săpată într-un deal din comuna Vorona, judeţul Botoşani.

Este o formaţiune situată departe de ochii lumii la care se ajunge prin pădure şi pe un drumeag abrupt care străbate formaţiunile calcaroase. Aici se spune că a trăit un pustnic rus, Sfântul Onufrie. Povestea acestuia este fascinantă. Se spune că era un bogat nobil rus din secolul al XVIII lea.  A fost chiar guvernator al unei provincii ruseşti de pe teritoriul Ucrainei de astăzi şi era extrem de puternic. Nu se ştie de ce, la un moment dat a renunţat la tot şi în jurul anului 1749 a plecat pe jos unde a văzut cu ochii în haine de pustnic. A ajuns în zona Voronei, unde se aflau codrii întinşi. Aici şi-a găsit sălaj într-o peşteră calcaroasă din pădure.

Citeste mai mult: adev.ro/qkufz8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *