Alegeri parlamentare 2020. Cât câștigă un senator sau un deputat și ce beneficii au aleșii

Alegerile parlamentare 2020 au loc duminică, 6 decembrie 2020, românii fiind chemați la vot pentru a alege membrii Senatului și ai Camerei Deputaților. Anul acesta, 7.136 de candidați încearcă să ajungă pe unul dintre cele 465 de locuri din Parlamentul României, cu aproape 10% mai mulți decât la ultimele alegeri, din 2016. Dintre aceștia, un număr de 4.659 candidează la Camera Deputaților și 2.477 la Senat, arată un raport Expert Forum.

Pe lângă puterea politică pe care o dobândesc în momentul în care ajung în Parlament, aleșii beneficiază de o indemnizație consistentă și de mai multe beneficii.

Cât câștigă senatorii și deputații

Deputații și senatorii au aceleași indemnizații, cu valoarea a nouă salarii minime brute pe țară. La valoarea actuală a salariului minim, de 2.080, dacă aplicăm coeficientul de 9,0, indemnizația brută lunară a unui parlamentar este de 18.720 de lei. Acest coeficient crește dacă aleșii ocupă și alte funcții în comisiile de specialitate sau în conducerea Camerei din care face parte. Președinții celor două Camere încasează 11,5 salarii minime.

Informațiile publicate pe site-urile celor două camere ale Parlamentului arată că aleșii primesc indemnizații nete cuprinse între 10.400 și 14.000 de lei. Senatorii încasează lunar între 10.842 de lei și 13.114 lei, în timp ce deputații primesc între 10.453 de lei și 13.993 de lei. Cel mai mult încasează șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, parlamentarii care ajung să ocupe un post de ministru în Guvern nu mai primesc acești bani. Este cazul senatorilor Florin Cîțu și Marcel Vela și a deputaților Costel Alexe, Lucian Bode, Bogdan Gheorghiu, Adrian Oros, Virgil Popescu, Cătălin Predoiu, Ionuț Stroe, Ion Ștefan și Raluca Turcan, care fac parte din Guvernul Orban.

Ce beneficii au parlamentarii

Pe lângă aceste salarii consistente, dacă ne raportăm la nivelul veniturilor din România, parlamentarii mai au o serie de beneficii: diurnă, decontarea transportului și bani pentru chirie.

Deputaţii şi senatorii care nu au domiciliul în Bucureşti sau în judeţul Ilfov, primesc o diurnă de 2% din indemnizaţia lunară brută.

De asemenea, aleșii din țară mai primesc o sumă lunară pentru acoperirea cheltuielilor de cazare în Bucureşti. Suma este stabilită prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de jumătate din indemnizaţia brută a parlamentarului, potrivit legii. Asta înseamnă că parlamentarii primesc în fiecare lună cel puțin 9.000 de lei lunar pentru a locui în Capitală.

Deputaţii şi senatorii beneficiază, pe perioada mandatului și de transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători.

În același timp, parlamentarii care aleg să se deplaseze cu mașina pot deconta banii plătiți pe benzină și beneficiază și de un număr de călătorii gratuite cu avionul, stabilit de Biroul permanent al Camerei.

Tot Parlamentul plătește și pentru abonamentele la telefonie mobilă și internet ale celor 465 de deputați și senatori.

Aleșii mai primesc bani de la stat și pentru a acoperi cheltuielile de organizare și funcționare a birourilor parlamentare. Salariile angajaților, chiria sediului și facturile la utilități sunt toate acoperite de Parlament.

Ce pensii au parlamentarii

 

Deputaţii şi senatorii beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limită de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

În funcţie de numărul de mandate, pensia unui parlamentar poate fi între 4.000 de lei şi aproape 11.000 de lei.

1 mandat 4.448 lei
2 mandate 8.896 lei
3 mandate 10.951 lei

Potrivit legii, se poate renunţa la pensiile speciale ale parlamentarilor în trei situaţii: condamnare penală, cerere scrisă sau abrogarea actului normativ. Aleşii ar fi putut evita aşadar acest scandal, indiferent din ce partid provin, şi ar fi putut renunţa la privilegii printr-o simplă cerere.

Nu beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a unei infracţiuni de corupţie.

2 thoughts on “Alegeri parlamentare 2020. Cât câștigă un senator sau un deputat și ce beneficii au aleșii

  1. De ce pensii speciale pentru parlamentari sau magistrati?Ce-au facut ei in plus in afara sarcinilor din fisa postului?Poate niste afaceri in interes personal…Daca vor pensii mai marNicii sa aiba contributivitate la fondul de pensii,conform legilor in vigoare.
    Deasemenea ,profesiunea de parlamentar pe viata nu este tocmai corecta.Unii parlamentari,cu state vechi in functie,si-au creat afaceri si drepturi ilegale, in nume propriu ,dar nu pot fi judecati pentru ca se bucura de prtotectie.Constitutia trebuie corectata in acest sens si sa nu mai aiba dreptul de a fi ales decat cel mult doua legislaturi.Abia atunci s-ar putea sa obtinem o ADEVARATA DEMOCRATIE si un PARLAMENT DEVOTAT PENTRU NATIUNE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *