Cum a devenit paracetamolul medicamentul vedetă în tratarea bolnavilor de COVID

Paracetamol este tot mai des invocat în contextul pandemiei de COVID. Ministrul Sănătății îl ia preventiv, un doctor susține că l-a vindecat de boală. Alți doctori susțin că nu are niciun efect. Recent, la postul de televiziune B1 TV, ministrul Sănătății spunea că ia paracetamol preventiv.

„Nelu Tătaru: Respect niște reguli, încerc să mănânc sănătos, iar în condițiile în care într-adevăr am fost într-un focar și, eu știu, posibilitatea este, iau un paracetamol simplu.

Moderator: Dacă nu aveți febră de ce luați?

Nelu Tătaru: Nu neaparat să am febră. Dacă mi s-a părut… Portul măștii provoacă o congestie nazală, iar în acele momente în care simt acele fenomene strict de congestie nazală iau un paracetamol. Prefer să iau un paracetamol atunci când simt că acea congestie nazală este mai importantă. Eu port masca trei sferturi din zi, iar paracetamolul îl folosesc ori de câte ori simt acea congestie nazală. În rest, mănânc sănătos, beau multe lichide și mănânc fructe. Nu iau vitamine, suplimente sau alte pastile”, a declarat Nelu Tătaru.

Teoria a fost combătută de medicul Mihai Pautov într-o replică video dată ministrului Tătaru.

„Paracetamolul este o substanță care are doar două funcții: scade sensibilitatea pacientului la durere și scade temperatura dacă pacientul are febră. El nu tratează absolut nimic, dar este folosit pentru ameliorarea anumitor simptome. Paracetamolul nu este folosit în tratarea COVID. Poate scădea febra dacă ai COVID și febră. În rest, el nu te ajută cu absolut nimic. Eu recomand, în caz de febră, durere sau inflamație să ia un antiinflamator, cum este ibuprofen. Există studii care arată că pacienții care iau cronic ibuprofen și ajung la spital cu COVID au complicații mai mici decât cei ce nu iau ibuprofen. Asta nu înseamnă că trebuie să luăm ibuprofen preventiv”.

Sursa: newsweek.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *