Cum ajungi de la „negativ” la „pozitiv” în doar 24 de ore, deși nu ai făcut niciun test pentru coronavirus

Anchetele epidemiologice îi transformă, uneori, pe angajații și voluntarii de la DSP în detectivi. Sunt situații în care oamenii care sunt testați dau informații incomplete sau greșite. Astfel, erorile apar frecvent și persoane care nu au făcut niciun test sunt anunțate că s-au infectat cu noul coronavirus.

În județul Arad peste 800 de teste sunt recoltate zilnic. 

Din cauza volumului mare de muncă apar și erori în anchetele epidemiologice.

Horea Timiș, director DSP Arad: „Dacă un număr de telefon este introdus greșit sau nu este corect scris sau nu este înțeles la telefon foarte clar, sau CNP-ul, modifică practic în baza de date, iar posibilitatea de a trimite un buletin pozitiv către cineva care nu s-a testat se întâmplă.”

Geanina Potolea, medic: „Aveam un număr de telefon pe foaie, să sun pentru o doamnă care era pozitivă. Ne-a zis să nu o mai sunăm că ne blochează pe telefon. Și ni s-a zis că dânsa nu are nici o legătură, că este din Iași, deci numărul din start era greșit”. 

Răul Băștean, actor de teatru în Timișoara: „Au fost testați și părinții mei, și familia prietenei mele, au ieșit toți negativi, noi trăind în aceeași casă, ulterior în ziua 12 sau 13 nu mai știu exact, a venit la primăria comunei o listă în care toți membrii figurau pozitivi, și alți doi membrii de familie care nici nu au fost testați figurau și ei pozitivi”.

Uneori, cadrele medicale sunt nevoite să facă și muncă de detectiv pentru că primesc date incomplete în cazul anchetelor epidemiologice.

Maria Sabău, asistent medical: „Sunăm la casă de sănătate de unde primim informații despre medicul de familie al persoanei, de acolo dacă medicul de familie are numărul familiei, ne ajută”.

Județul Arad se află pe locul 8 la nivel de țară în ceea ce privește numărul de teste efectuate în decurs de 24 de ore.

Sursa: Digi24

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *