Vaccinul anti-coronavirus care are eficiență de 95%. Este la un pas de aprobare

Ochii întregii lumi sunt aţintiţi asupra datei la care va apărea mult aşteptatul ser. Mai ales că rezultatele sunt încurajatoare. Pfizer tocmai a anunţat că testările vaccinului produs de compania americană s-au încheiat, iar acum urmează să fie aprobat. Efectele secundare au fost observate la testele din faza a treia şi, în mod normal, altele decât acestea nu ar trebui să apară, spun specialiştii. Ele sunt notate acum cu minuţiozitate de cercetători şi vor fi verificate de Agenţia Europeană a Medicamentului.

Vaccinul dezvoltat de compania Moderna, eficient în proporţie de 95 la sută, ar veni la pachet deci şi cu riscuri, care trebuie luate, de asemenea, în considerare. Printre efectele secundare s-ar număra durere la locul administrării, oboseală, dureri de muşchi şi de articulaţii, dar şi de cap. Trebuie să spunem că, potrivit producătorilor, efectele nu durează mult, şi, în general, serul a fost bine tolerat de majoritatea voluntarilor.

De cealaltă parte, efectele secundare ale vaccinului dezvoltat de Pfizer ar include mai mult simptome similare cu gripa, simptome care s-ar putea întinde pe câteva zile. Numim aici stările febrile şi durerile de muşchi. Rezultatele sunt însă mai bune decât sperau specialiştii. Evident, e nevoie de mai multe cercetări în ceea ce priveşte aceste efecte adverse, cercetări la care experţii continuă să lucreze.

Sursa: Observatornews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *