Vinul lui Cuza va fi produs la Botoșani! Investiție de sute de mii de euro în județul nostru, inclusiv pentru reabilitarea unui conac abandonat de zeci de ani

conac Stefanesti- botosaniRectorul Universității „Cuza” din Iași, prof. univ. dr. Tudorel Toader, în fața unei noi investiții, în premieră pentru o instituție de învățământ superior din Moldova! Zilele acestea a demarat plantare a 2.5 hectare cu viță-de-vie într-o localitate aflată lângă județul Iași. Este vorba despre Stațiunea de Cercetare Științifică și Practică Studențească „Vasile Băcăuanu”, din localitatea Ștefănești, județul Botoșani. Sute de mii de euro vor fi folosiți pentru a se reface un conac istoric, pentru amenajarea unei livezi și a unei mici podgorii. De asemenea, locul va beneficia de un iaz și va avea o utilitate specială, într-o zonă naturală superbă.

„Am început plantarea a 2.5 hectare cu viță-de-vie, toată zona este reamenajată. Am împrejmuit totul”, a precizat prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Deși este un imobil de patrimoniu cu o arhitectură aparte, acesta a fost dat uitării după 1989

Cu toate că este amplasat într-o zonă naturală, este un imobil de patrimoniu și cu o arhitectură aparte, acesta a fost dat uitării după 1989! În doar un an, actualul șef al instituției care deține totul a schimbat radical întreaga stare de fapt. Concret, un conac vânat de mulți oameni cu bani va fi reabilitat și restaurat ca la carte, după ce terenul de mii de metri pătrați din jurul acestuia a fost igienizat. Anul acesta a demarat plantarea pomilor fructiferi pentru realizarea unei livezi.

„Am făcut pași importanți în această perioadă la Stațiunea de la Ștefănești. Astfel, deja a fost intabulată proprietatea, s-a plantat un rând de tuia și s-a amenajat un iaz. Am plantat 500 de pomi fructiferi pentru livadă. Aici va fi o mică podgorie și vom avea «Vinul lui Cuza». Vom demara și procedurile de restaurare ale conacului de la Ștefănești. O vom face ca la carte. Va fi ceva superb și cu respectarea arhitecturii inițiale. Destinația acestui loc va fi pentru viitorul sediu al Institutului de Cercetare Științifică. Va fi unul dintre cele mai moderne din țară și Europa de Est”, a completat prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Întreaga investiție va ajunge la câteva sute de mii de euro.

Sursa: bzi.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *