Ghid pentru pacienții COVID care sunt tratați la domiciliu. Șapte reguli esențiale de urmat

De la debutul pandemiei, o bună parte dintre statele lumii au decis ca pacienții COVID care sunt asimptomatici sau au forme uşoare ale bolii să fie trataţi acasă. Inclusiv Guvernul României a adoptat o directivă prin care a reglementat acest aspect.

În acest sens, este important ca persoanele infectate cu noul coronavirus care sunt tratate la domiciliu să țină cont de șapte reguli esențiale pentru a nu dezvolta complicații, scrie il Giornale.

Liniile directoare aplicabile pentru îngrijirea la domiciliu sunt următoarele:

Cine poate fi tratat la domiciliu?

Numai cazurilor ușoare de COVID-19, atât cazurile confirmate (cu confirmare de laborator, indiferent de simptomele clinice), cât și celor probabile (cu simptome compatibile sau contact probabil sau confirmat cu un anumit caz). Cazurile ușoare sunt caracterizate de: prezența simptomelor precum febră (mai mică de 37,5 ° C), stare generală de rău, tuse, dureri de gât, congestie nazală, cefalee, mialgie, diaree.

Autoritatea medicamentului din Italia (AIFA) a suspendat autorizația de utilizare a hidroxiclorochinei pe baza studiilor științifice și în conformitate cu recomandările liniilor directoare internaționale. Nu numai că, potrivit agenției italiene pentru medicamente (aici lista tratamentelor autorizate), absența oricărui beneficiu clinic asociat tratamentului în cauză a fost dovedită. Dimpotrivă, efectele secundare grave și potențial letale pentru pacient au fost găsite în cadrul clinic.

Ce medicamente ar trebui să administrați cuiva care nu prezintă niciun simptom sau are simptome minore?

Pentru pacienții asimptomatici sau care au simptome ușoare, medicamentul la alegere rămâne paracetamol pentru simptomele febrile. Se trece la antiinflamatoare numai dacă situația pacientului începe să se înrăutățească.

Când trebuie să utilizați heparina și cortizonul?

Cortizonul trebuie administrat numai în caz de urgență pentru a evita atacul sistemului imunitar al pacientului. Este recomandat să se mențină o hidratare și o nutriție adecvate și să nu se modifice terapiile cronice pentru alte patologii (de exemplu, terapiile antihipertensive sau anticoagulante), deoarece acest lucru ar risca să provoace agravarea afecțiunilor preexistente.

Corticosteroizii trebuie utilizați la pacienții a căror situație nu se îmbunătățește în 72 de ore, mai ales dacă există o agravare a parametrilor de oxigen. Heparina trebuie utilizată numai la subiecții imobilizați din cauza infecției.

Sunt eficiente antibioticele, vitaminele și suplimentele?

Antibioticele, de regulă, trebuie evitate, cu excepția prezenței unei persistențe a febrei timp de peste 72 de ore sau când este suspectată și prezența unei infecții bacteriene.

În ceea ce privește vitaminele și suplimentele alimentare (vitamina D, lactoferină, quercetină), nu există dovezi științifice ale eficacității acestora.

Cum sunt clasificate diferitele etape ale Covid în funcție de simptome?

Infecția este considerată ușoară dacă pacientul are febră, dar nu are dispnee și modificări radiologice.

Dacă pacientul are pneumonie evidentă radiologic și oxigenare a sângelui aproape de valorile pragului admis, atunci este infecție moderată.

Cazul devine sever dacă oxigenarea este sub prag, frecvența respiratorie este mare și se găsesc infiltrații pulmonare.

În situație în care se ajunge la insuficiență respiratorie, șoc septic sau insuficiență a mai multor organe, atunci cazul este critic.

Cine decide dacă pacientul trebuie internat?

Medicul generalist trebuie să stabilească întotdeauna când pacientul nu mai poate fi tratat acasă, ci trebuie dus la spital, scrie  Il Giornale citat de ProTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *