Când ar putea veni al treilea val al pandemiei de coronavirus în România

Nu putem face standarde americane într-un spital din anii ’70 pe timp de criză COVID”. Este declarația făcută de reprezentantului României la OMS, Alexandru Rafila. Oficialul susține că presiunea pe sistemul sanitar este prea mare, acesta fiind motivul principal din cauza căruia s-a produs tragedia de la Piatra Neamț. El avertizează că numărul de cazuri de coronavirus ar putea să scadă în urma unor măsuri restrictive, dar să crească din nou în februarie, dacă România nu reușește să vaccineze o parte suficientă a populației. Medicul a dat exemplul Japoniei, care se confruntă deja cu al treilea val al pandemiei.

 

Noi acum ne găsim, ca să fiu și eu în trendul vremurilor, în valul 2, am văzut că sunt țări, ca Japonia, unde apare al treilea val epidemic. Există decalaje între țări, probabil că până la sfârșitul anului să se oprească creșterea, nu știu să vă spun cifre în momentul de față, nu vreau să fac speculații. Este posibil ca după o perioadă de măsuri stricte, care va duce la scăderea cazurilor, spre primăvară, dacă nu o să reușim să administrăm suficient de mult vaccin, să asitam la o nouă creștere începând cu luna februarie. Situația nu se rezolva decât, cum spun cele mai optimiste voci, într-un an de zile, dacă vom avea acces la vaccin, dacă vom fi în stare să putem să administrăm vaccinul – și aici avem nevoie de dumneavaostră ca parteneri, mă refer la mass media – să reușim să explicăm oamenilor, să știe ce înseamnă, ce conține el, care sunt riscurile, să le spunem cinstit dacă există astfel de riscuri, care sunt beneficiile, încât oamenii să ia decizii informate. Este lucrul cel mai important, să nu forțăm niciodată lucrurile, oamenii vor capăta încredere, acoperirea vaccinală va crește și va duce și la rezolvarea problemei de sănătate publică în România.

Va fi o viteză diferită. Țările vor merge cu o viteză diferită din două motive, capacitatea de organizare a campaniilor de vaccinare și modul cum va fi comunicat populației acest lucru. Noi, de exemplu, ne găsim acum într-o situație ciudată, pe repede înainte s-a transmis de către Ministerul Sănătății un document DSP-urilor prin care toate instituțiile medicale, în loc să fie întrebate câți oameni aveți angajați în sectorul sanitar, au fost întrebate cine dorește să se vaccineze”, a explicat Rafila.

Sursa: digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *