Botoșănean, traficant de minori, arestat la Dublin. Punea tinere din satele din Botoșani să se prostitueze cu 75 de euro/ora

Botoșăneanul Liviu Biliuţă, un bărbat căutat de Poliţia Română din 2008, a fost arestat miercuri, în centrul oraşului Dublin, informează ziarul irlandez Sunday World. Bărbatul de 55 de ani a traficat minore în Amsterdam şi are de executat 5 ani de închisoare.

El a fost dus în faţa Înaltei Curţi din Dublin, care va decide asupra extrădării lui. Cere să fie eliberat pe cauţiune Judecătorul din Dublin i-a explicat traficantului român că poate să se predea de bunăvoie autorităţilor române, dar avocatul lui Biliuţă a anunţat instanţa că va depune o cerere de eliberare pe cauţiune a clientului său, potrivit Libertatea.ro. Solicitarea va fi judecată joia viitoare. Poliţia din România îl caută pe Biliuţă de peste un deceniu după ce, în ianuarie 2008, el a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare, pentru trafic de minori.

În 2018, prin avocat, Biliuţă a contestat executarea pedepsei, invocând prescrierea acesteia, ba chiar a reclamat şi că ar fi neconstituţional ca o cerere de extrădare să întrerupă prescripţia, dar Tribunalul Botoşani i-a respins contestaţia. Minore traficate în Amsterdam În perioada 2004-2005, cu ajutorul unei complice, Niculina Ene, dar şi al fratelui acesteia, care era minor, C. Ene, Liviu Biliuţă a racolat şi transportat în străinătate mai multe tinere. Victimele proveneau din satele din Botoşani şi erau duse în Amsterdam şi puse să se prostitueze, pe 75 de euro/ora de sex.

În cazul lui Biliuţă, procurorii DIICOT au identificat patru victime traficate. Două dintre ele erau minore, dar traficantul le făcea rost de pașapoarte, cu bani, de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din Botoșani. Fetele erau trimise în Olanda cu autocarele. Administratorul unei societăți de transport a refuzat să permită unei victime să urce într-un autocar, după ce a recunoscut-o: îi cunoștea pe părinții ei şi știa că ea e minoră. Dar fata a fost dusă la Suceava şi trimisă cu o altă cursă spre Olanda. Deranjat că procesul a fost public În iunie 2005, Liviu Biliuţă şi Niculina Ene au fost arestaţi preventiv, dar la 15 noiembrie 2005, în timpul procesului în care erau judecaţi, instanţa i-a pus în libertate, obligându-i să nu părăsească localitatea. În decembrie 2006, Tribunalul Botoşani l-a condamnat pe Biliuţă la 6 ani de închisoare. Complicea lui a primit 7 ani şi 6 luni de închisoare, iar fratele acesteia, 3 ani.

Cei trei au atacat decizia, iar în septembrie 2007 Curtea de Apel Suceava le-a micşorat pedepsele: Niculina Ene şi Liviu Biliuţă au primit câte 5 ani de închisoare, iar C.Ene – 2 ani şi 6 luni cu suspendare, scrie Libertatea.ro. N-au fost mulţumiţi nici cu aceste condamnări şi au declarat recurs. Biliuţă a invocat, printre altele, că hotărârile pronunțate sunt nule, pentru că procesul în care se judeca traficul de persoane a fost public. Dar la 7 ianuarie 2008, ÎCCJ a respins recursurile şi a menţinut decizia de condamnare. A doua zi, Tribunalul Botoşani a emis pe numele lui Biliuţă un mandat de executare a pedepsei cu închisoare, însă botoşăneanul dispăruse de mult din ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *