O femeie de afaceri din Botoșani prepară zacuscă după reţete vechi de aproape două secole. Vrea să obţină atestat de produs tradiţional

O botoşăneancă a reuşit să readucă la viaţă două delicatese boiereşti de acum aproape două secole. Sunt preparate cu peşte şi respectă întocmai reţetarul bucătarilor de la fostul conac boieresc din comuna botoşăneană Drăguşeni.

Botoşaniul este un adevărat rai piscicol al României. Este de altfel pe locul doi în ţară ca suprafaţă al luciului de apă, o adevărată împărăţie a iazurilor cu o tradiţie de peste 5 secole. De aceea nu este de mirare că la Botoşani peştele reprezintă un aliment obişnuit, folosit în tot soiul de reţete. Însă, Doina Berescu, o botoşăneancă cu experienţă în domeniul piscicol, a reuşit să scoată la iveală două reţete-document. 

Este vorba despre delicatese servite acum aproape două secole la curţile boiereşti din Botoşani dar şi în sânul comunităţi ruşilor lipoveni. Sunt reţete unice momentan în ţară şi urmează să primească recunoaştere ca produs tradiţional.

Zacusca boierilor de la Drăguşeni

foto adevarul

Doina Berescu deţine trei ferme piscicole pe teritoriul judeţului Botoşani, dar în special în zona Drăguşeniului. Sunt ferme de producţie, cu crap, novac, fitofag dar şi peşte răpitor. Vorbind cu localnicii, Doina Berescu a dat peste o reţetă deosebit de veche, păstrată din generaţie în generaţie. Este vorba despre zacusca de crap cu legume, o delicatesă servită la curţile boiereşti din zonă şi transmisă mai departe de bucătarii boierului. Doina Berescu s-a hotărât să readucă la viaţă această reţetă aproape dispărută şi păstrată doar de bătrâni.

”Am aflat-o de la bătrânii din zonele unde avem exploataţiile piscicole. Pe vremuri la conac peştele era la mare căutare. Iar toamna se făcea această reţetă de zacuscă cu crap şi legume. Era servită ca antreu dar şi la o cină uşoară. Am respectat întocmai această reţetă cu aceleaşi ingrediente care erau folosite şi atunci. Este ceva delicios”, spune Doina Berescu.

Peştele lipovenilor

Cea de-a doua reţetă aproape la fel de veche a fost găsită însă în sânul comunităţii lipovene din Botoşani. La fel păstrată numai de bătrâni şi în prag de dispariţie, a fost preluată şi readusă în actualitate. Practic, este o pastă de peşte novac făcută de lipoveni pentru lunile geroase de iarnă. La fel ca la zacusca de crap, este respectată întocmai reţeta inclusiv procedeele vechi, totul exclusiv manual. „Procesarea se face în mod manual după nişte reţete luate de la comunitatea de lipoveni din Botoşani.Este  o reţetă care are peste 100 de ani vechime, un procedeu de conservare tradiţională a peştelui pe timpul iernii. Novacul se fierbe încet toată noaptea şi se transformă într-o pastă gustoasă cu un adaos minim de condimente şi puţin bulion.”, spune Doina Berescu.

Botoşăneanca spune că pasta în special este plină de nutrienţi, necesari în lunile de iarnă. ” O pastă de peşte tartinabilă extrem de generoasă în nutrienţi, recomandată copiilor.”, adaugă botoşăneanca.  În momentul de faţă ambele produse sunt în procedura de obţinere a atestatului de produs tradiţional la Ministerul Agriculturii. Atât zacusca cât şi pasta de peşte sunt comercializate deja şi sunt la mare căutare în rândul amatorilor de reţete vechi. ” Livrăm inclusiv în ţară, de săptămâna aceasta la o importantă băcănie din Cluj.”, precizează Berescu.

Sursa: adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *