Îndemnul salvatorilor care se luptă zilnic cu virusul: ”Alegeți, ori purtați masca, ori o să primiți oxigen sub presiune”

Alegeți, ori purtați masca, ori o să primiți oxigen sub presiune”, e îndemnul disperat a doi soți din Baia Mare, pentru care ziua de muncă este o cursă contracronometru pentru viață.

Lucrează împreună de mai bine de 10 ani, la Serviciul de Ambulanță Maramureș – ea, asistentă medicală, iar el ambulanţier, arată Stirile Protv.ro.

Își petrec 12 ore departe de cei dragi, sunt cazați la o pensiune din oraș – pentru a nu-și expune colegii riscului de îmbolnăvire – și jumătate de zi aleargă fără oprire de la un caz la altul.

Mănâncă pe fugă de multe ori nu reușesc să bea nici apă însă la finalul zilei oboseala pălește în fața mulțumirii că au ținut piept, încă o zi, virusului care a speriat o lume întreagă.

O zi obişnuită de muncă pentru Delia şi Andrei (Bimbi – după cum îl ştiu prietenii) începe la 6 dimineaţa. Pleacă din casă în linişte, să nu-l trezească pe Dragoş, băieţelul lor în vârstă de 2 ani şi jumătate, iar la 7 ajung la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Maramureş, unde fac schimb cu colegii care ies din tură.

Sunt expuşi la riscuri mari, dar se protejează bine. Peste hainele de muncă îşi iau combinezoane, câte 3-4 perechi de mănuşi, măşti, viziere şi cizme, iar după fiecare intervenţie se schimbă şi se dezinfectează. După 8 luni în care au făcut asta de mii de ori, acum reuşesc să se echipeze în doar câteva minute.

La prânz, ajung la pensiune, să mănânce, iar între două intervenţii sună acasă pentru a vedea ce face băieţelul lor, Dragoş.

Viaţa nu a fost prea blândă cu ei. În urmă cu 2 ani, Delia, însărcinată în 6 luni atunci, a fost diagnosticată cu o tumoare de 8 cm la genunchiul stâng, a fost operată cu succes şi acum se simte datoare să ajute alte vieţi.

Delia Laszlo, asistent medical generalist: “Sunt foarte mulţi pacienţi cu care păstrăm legătura şi ne întâlnim cu ei, după ce ies din spital şi atunci apare satisfacţia că îi vezi, că sunt bine şi atunci te întâmpină cu zâmbetul pe buze”.

Andrei Laszlo, ambulanțier: “Copilul este radiera, el ne şterge tot, şi ce-am văzut în cursul zilei şi ce am trăit, când ajungem acasă, e ca un burete, a luat şi a şters tot”.

Abia după zece ore de muncă, reuşesc să mănânce şi hrană caldă, adusă de acasă.

Pentru a evita îmbolnăvirea şi a limita răspândirea virusului, conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă a hotărât să plătească chiria la o pensiune, pentru cele 8 echipaje, care lucrează în ture, pentru a nu se întâlni în perioada de 12 ore când sunt la muncă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *