Disperarea unei mamei din Botoșani ajunge la Ministerul Educației! Copilul său, cu autism, este supus discriminării și bullying-ului în școală

O femeie din Botoșani, mama unui copil cu autism, cere ajutorul Ministerului Educației după ce băiatul ei a ajuns să fie discriminat constant la școală. Tony este un copil de 14 ani  cu o memorie excelentă și vede conexiuni acolo unde oamenii obișnuiți nu văd nimic. El poate calculca în ce zi a săptămânii s-a născut un om, chiar cu decenii în urmă, și îți poate spune când îți pică ziua de naștere, de exemplu în 2025.

Mereu avem probleme cu învățământul ăsta, bată-l vina! Nu am fost primiți la grădiniță. La grupa 0 am fost la școală de masă, dar după 2 zile am fost fugăriți la școala specială. Ne-am întors în clasa a 2 a cu însoțitor. Am preferat să las serviciul, și să stau în bancă cu el. Din clasa a 5a, de când am îndrăznit să spun doamnei director, dirigintei și psiholog problemele din clasă, despre bullying . etc,. (copilului ii era frică să meargă la toaletă deoarece copii izbeau cu picioarele în ușă, țipau) a deranjat și de atunci an de an avem probleme (în clasa a7a am vrut să renunțăm la școală). Am făcut sesizare la inspectorat, poliție, protecția copilului, nimeni nu a făcut nimic (o mână o spală pe alta)”, spune femeia.

Mămica povestește că deoarece nu a fost de acord să dea 200 lei pentru bănci, etc. părinții au fost puși de dirigintă să semneze o hârtie prin care să o scoată din școală.

Ne-am mutat în altă clasă, copii și părinți educați, diriginte (fost director) care își face treaba… Dar anul acesta a adus o profesoara de română, de vreo 25 ani. M-am bucurat, e tânără, are alte viziuni. La testul inițial, Tony nu știe să facă compuneri, le face ca temă, apoi le memorează. Și-a permis să scrie o compunere despre Participare lui la campania de pe Antena 1, la Next Star (dar încă nu a fost difuzat). A învățat o poezie pe care i-a spus-o și măcar un punct trebuia să i se pună…. Când am întrebat-o de ce a trecut notele în catalog, fără să vedem lucrarea, o a doua lucrare, mi-a zis: „Eu nu notez o compunere cu Răzvan și Dani, eu am cerut despre ploaie. Nu pot să dau programa adaptată pentru că la examen vor avea aceleași subiecte ca toți ceilalți, iar la programa adaptată nu pot să pun mai mult de 7 (astea sunt vorbele doamnei director, unii profesori discută lucrările cu ea) deși are și 10, si 9,a terminat cu 9 și 15. Că sunt școli speciale, ea dacă ar avea un copil, acolo l-ar duce, neștiind ce știe să facă copilul. Și. puneți – vă scoci pe gură, dacă nu aveți, vă dau eu! „Avem mari, grave probleme, și nimeni nu rezolvă nimic. Sunt curioasa ce face doamna ministru. Îmi cer scuze, dar ne confruntam cu prea multe probleme, care nici nu ar trebui să fie, într-o țară civilizată…. Vrem schimbare, schimbarea suntem noi!Nu există nu se poate, si noi putem, dar nu suntem lăsați, ni se pune scoci pe gură!A deranjat apariția lui Tony, la Antena 3” În premieră – vânătorii de mituri „au spus copiilor din clasa că a fost o emisiune de c…t.”, povestește mama lui Tony, Mia Mihailov.

Femeia urmează să trimită un memoriu către minister. Ea este nemulțumită de atitudinea profesoarei de la Școala nr.6 și susține că de ani de zile se lovește de o astfel de mentalitate. Culmea, spune ea, în prezent, cu niciun profesor de la școala respectivă nu există astfel de probleme, ci doar cu profesoara de limba română.

„Copiii noștri sunt umiliți de profesori. Dacă eu nu aș fi acolo, vă dați seama ce s-ar întâmpla…M-am saturat în fiecare an să fim umiliți, fugăriți. Fiecare copil are un loc sub soare nu sunt importante notele ei, va reuși el și fără ajutorul ei. Nu este un cadru didactic care s_ar descurca…. Poate la grădiniță, nici acolo, că are un stil de a tipa, sperie copiii…”, mai spune femeia.

2 thoughts on “Disperarea unei mamei din Botoșani ajunge la Ministerul Educației! Copilul său, cu autism, este supus discriminării și bullying-ului în școală

  1. Din nefericire, de multe ori, cei care ar trebui sa ne educe copiii sunt exact cei ce-i incurajeaza spre bullying! Bullyingul ar trebui sa fie pedepsit penal, cu circumstante agravante in cazul profesorilor! Felicitari, doamna, pentru curajul si determinarea dumneavoastra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *