Victorie în instanță pentru HoReCa! Restaurantele și cafenelele au obținut anularea unor interdicții

Foto: businessdays

Restaurantele și cafenelele ar putea scăpa de o parte dintre măsurile dure impuse de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bacău. Potrivit unei hotărâri judecătorești nedefinitive, a fost anulată o decizie a CJSU care duce spre faliment această industrie, scrie zdbc.ro. Tribunalul Bacău a dispus astăzi anularea unei părți din hotărârea CJSU nr. 44/15.10.2020, obligând totodată CJSU la emiterea unei noi hotărâri care să conțină măsuri graduale de combatere a pandemiei în privința industriei locale Horeca, a anunțat Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean și vicepreședintele CJSU. 

Practic, instanța a anulat următorul alineat:

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;

Președintele Ivancea a amintit că, în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Horeca, din 12 octombrie, a spus că orice hotărâre, inclusiv a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, este contestabilă, mai ales când ea prezintă semne clare de „abuz, fugă de responsabilitate din partea autorităților și abordări heirupiste, vădit contraproductive, cu consecințe dintre cele mai nefaste”.

„La momentul respectiv, am propus în ședința CJSU un set de măsuri graduale, convenit cu reprezentanții HoReCa, însă comitetul nu a vrut să țină seama de acestea. Pe cale de consecință, reprezentanții HoReCa au acționat în instanță CJSU, obținând decizia previzibilă de astăzi. E un prim mare pas înainte în direcția respectării drepturilor acestor antreprenori, dar și în privința elaborării unui plan coerent și eficient de măsuri anti-Covid19, care să nu ducă la faliment afacerile locale și-așa lovite de pandemie”, a declarat Ivancea.

„Mă bucur că reprezentanții Horeca au înțeles, în discuția pe care am avut-o la mijlocul lui octombrie, că doar acționând congruent, unitar, pot obține rezultate. Ele încep să apară”, a mai spus președintele Consiliului Județean Bacău.

Decizia instanței referitoare la HoReCa nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *