Asocierea este vitală pentru fermele de 5-10 hectare. Fermier din Botoșani: „De unul singur este de cinci ori mai greu să faci o investiţie“

Foto: zf.ro

Numărul cooperativelor agricole din România a tre­cut de 1.500 anul trecut, unele dintre ele fiind formate din fer­me cu suprafeţe mici, de până în zece hectare. Co­ope­ra­tivele Agri Baza Siloz Cereal Grup, Agrofarm Turia sau Mostiştea Grain sunt numai câteva exemple din sutele care există, ce au membri cu 5, 6, 7 sau 10 hectare în proprietate, scrie zf.ro.

„Suntem 35 de membri acum şi avem în total 6.500 de hectare. Până la finalul anului vom fi 50 sau 80 de mem­bri, dar suprafaţa nu va creşte concomitent cu nu­mă­rul lor, pen­tru că noi intenţionăm să deschidem larg por­ţile pentru micii fermieri, care sunt vitregiţi. Chiar şi în pre­zent avem mul­te persoane fizice în cooperativă cu su­prafeţe de 5, 6 sau 7 hectare“, povesteşte Nicu Temciuc, unul dintre ad­mi­nistratorii cooperativei agricole Agri Baza Siloz Cereal Grup, din judeţul Botoşani.

El susţine că au obţinut discounturi la achiziţia de in­pu­turi agricole, au reuşit să negocieze vânzarea cerealelor la un preţ mai bun şi conform legislaţiei actuale au anu­mite facilităţi, precum scutirea de plata impozitului pe venit, şi este în dezbatere parlamentară un nou proiect de lege pri­vind scutirea cooperativelor agricole de la plata im­pozitului pe clădirile şi terenurile utilizate.

Prin aso­cie­re, mai mulţi fer­mieri mici ajung la un ran­­dament la fel de bun ca un fer­mier mare. Pentru cei cu su­pra­feţe mici aso­cie­rea înseamnă agri­cultură perfor­man­tă. Ne asociem să de­ve­nim per­for­manţi, să avem acces mai uşor la utilaje performante, să cu­mulăm terenurile, astfel încât să lucrăm mai eficient parcele mai mari. De unul singur este de cinci ori mai greu să faci o investiţie“, spun re­pre­zentanţii cooperativei agricole Mostiştea Grain, din localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *