FOTO Ape poluate de la depozitul de deșeuri de la Stăuceni. Firma care administrează depozitul va fi sancționată

Depozitul de gunoi de la Stăuceni poluează apele din zonă. Administratorul depozitului, firma suceveană Diasil, va fi sancționată după ce pe 19 octomrbie s-au făcut deversări ale amestecului de materiale prin intermediul rețelei pluviale, direct în cursul de apă Burla.
O echipă de comisari din cadrul Comisariatului Județean Botoșani a verificat întreaga zonă și a constat că  din corpul depozitului se scurge levigat direct în rigola perimetrală de colectare a apelor pluviale și prin intermediul unui colector din beton, în sistemul de descarcare în trepte, către canalul de desecare cu evacuare finală în pârâul Burla.

De asemenea, levigatul de pe corpul depozitului ajunge întru-un bazin tampon cu volumul de 600 mc, la data controlului acesta fiind plin. În zona de deversare se simțea un puternic disconfort olfactiv, iar unda de levigat a ajuns în acumularea piscicolă Sulițoaia. Reprezentanții SGA Botoșani și APM Botoșani au prelevat probe de apă.

Totodată, s-au stabilit măsuri o serie de măsuri: stoparea evacuării levigatului în cursul de apă Burla, prelevarea de probe din apa subterană, sol, precum și din cursul de apă ,pe lungimea undei de poluare, cu un laborator acreditat RENAR, se interzice pomparea levigatului și a concentratului pe corpul depozitului, decontaminarea factorilor de mediu afectați de deversarea levigatului în cursul de apă Burla, punerea în funcțiune, la capacitatea proiectată, a stației de epurare a levigatului, vidanjarea surplusul de levigat și tratarea la o stație de epurare autorizată, efectuarea unei expertize tehnice în vederea determinăii integrității membranei de hidroizolație a depozitului de deșeuri, se interzice montarea instalației de captare gaz fără a deține actul de reglementare emis de APM Botoșani și se va acoperi cu un strat de pământ, cu grosimea de 30 cm, întreg corpul depozitului.

Sancțiunile vor fi aplicate în termenul legal”, spun reprezentanții Gărzii de Mediu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *