Sute de botoșăneni, printre care și avocați, au primit indemnizații COVID 19. Unii dintre aceștia, puși să restituie banii

bani multi, stiri, botosani, investitiiAproape 900 de botoșăneni au primit indemnizații de sprijin COVID-19, în perioada martie- septembrie, suma plătită de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani fiind de peste 13,8 milioane lei. 

De acest sprijin au beneficiat persoanele fizice autorizate (PFA), întreprinderile individuale (II), întreprinderile familiale (IF), avocați, structuri sportive precum și alți profesioniști care și-au întrerupt activitatea pe perioada stării de urgență, din cauza efectelor epidemiei de coronavirus.

Sunt și botoșăneni care au încasat necuvenit indemnizația, iar acum vor trebui să o dea înapoi.

În luna iunie 2020 Camera de Conturi Botoșani  a desfășurat  Controlul modului de gestionare a resurselor publice pe perioda stării de urgență, la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala Botosani. Urmare declarațiilor nereale facute de solicitanți, s-a constatat că au fost sume plătite necuvenit cu titlu de indemnizație  COVID-SARS 2, în valoare totală de 88.797 de lei. Am găsit câteva situații cu PFA radiat la Registrul Comerțului, dar a venit și și-a depus documente pentru indemnizație. La noi se plătește această indemnizație în 10 zile pe declarație pe proprie rrăspundere de la data depunerii, iar ulterior când s-a verificat s-au găsit nereguli”, a precizat Sebastian Tocariu, directorul AJPIS Botoșani. 

La acestă dată AJPIS  Botoșani mai are de recuperat suma de 42.954 de lei.

Potrivit unei situații prezentate de AJPIS Botoșani, peste 600 beneficiari au PFA-uri, întreprinderi individiuale și întreprinderi familiale, însă au fost și 54 de avocați care au încasat acest sprijin de la stat, 16 persoane cu drepturi de autor, 80 de persoane din societăți cooperative și alți peste 40 de beneficiari din structuri sportive. Potrivit legii, acesşti beneficiază de o indemnizație lunară de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2020 nr. 6/2020. Indemnizația este impozabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *