A fost adoptată hotărârea privind prelungirea stării de alertă cu 30 de zile. Restricțiile, în vigoare de pe 15 octombrie

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, începând cu 15 octombrie. Hotărârea prin care se prelungește starea de alertă cu 30 de zile a fost elaborată de CNSU, marți seară. Acesta intră în vigoare din 15 octombrie.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a precizat că aceasta prevede şi purtarea obligatorie a măştii în toate spaţiile deschise în localităţile unde indicele cazurilor de COVID depăşeşte 3 la mia de locuitori.

“Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern, au fost dezbătute propunerile CNSU pe care le-am anunţat, ieri, de fapt. Rămân următoarele măsuri confirmate, referitor la purtarea măştii, până la 3 la mie incidenţă, deci, de la 0 până la 3 la mie incidenţă masca este purtată obligatoriu în spaţiile aglomerate şi la 50 de metri de la intrarea în şcoli, de la 3 la mie în sus masca este obligatorie în toate spaţiile deschise”, a precizat Raed Arafat, la Palatul Victoria.

El a adăugat că au rămas valabile prevederile care au stabilit că “de la 0 la 1,5 la mie incidenţă, restaurantele, cafenelele, cinematografele (…) vor funcţiona cu 50% capacitate”.

″Între 1,5 la mie şi 3 la mie, cu 30% capacitate, iar mai mare decât 3 la mie, atunci vor fi, din păcate, închise”, a precizat Arafat, potrivit Agerpres.

O altă prevedere aprobată prin HG privind starea de alertă este cea referitoare la obligativitatea testării săptămânale a personalului care lucrează în centrele rezidenţiale, prin grija Direcţiilor de Sănătate Publică.

Acest lucru este necesar după ce personalul nu mai face rotaţie la 14 zile şi vine în ture normale şi atunci la 7 zile evaluarea lor va duce la prevenirea transmiterii virusului sau la reducerea riscului de transmitere a virusului către rezidenţii centrelor respective. Deci, astea sunt principalele prevederi care au fost stabilite şi prin hotărârea de guvern din ziua de astăzi”, a spus Arafat.

Întrebat ce s-a decis în cazul evenimentelor private, şeful DSU a menţionat: “Evenimentele private, dacă am omis să vorbesc despre ele, da, rămân evenimentele private restricţionate, adică interzise, în spaţiile închise şi publice pe plan naţional, deci acest lucru este confirmat şi prin hotărârea de guvern”.

Sinteza declarațiilor secretarului de stat Raed Arafat, miercuri, 14 octombrie:

 Astăzi, în cadrul ședinței au fost discutate propunerile CNSU. referitor la purtarea măștii. De la 3 la mie este obligatorie în toate spațiile deschise.

– A rămas obligativitatea testării persoanelor care lucrează în centrele rezidențiale o dată pe săptămână, pentru protejarea persoanelor în vârstă.

– Toată lumea observă că avem o creștere continuă a cazurilor. Suntem pe un trend ascendent. Apelul nostru către populație este să înțeleagă situația, să fie parteneri cu noi. Este extrem de important, pentru că sunt foarte mulți în domeniul online, chiar și unii care îndeamnă populația la nerespectarea regulilor. Este un apel pe care îl fac încă o dată, respectarea regulilor în aceste zile este foarte importantă. Nu poate o singură entitate să rezolve problemele.

– Evenimentele private rămân restricționate, adică închise.

– Referința se va face în baza cifrelor de la Evidența Populației, care se actualizează săptămânal. Dacă cifra trece de 3 la mie, prevede hotărârea de Guvern că maxim în 48 de ore constată cifra respectivă și intră toate măsurile automat, devin aplicabile.

– Am făcut un calcul comparativ între cifra de 2.82 și cifra de astăzi ar fi o diferență de 0,5 deci nesemnificativ. De regulă, noi, focarele le excludem. Cert este că referințele vor fi pe partea de Evidența Populației.

– Ieri după-masă am dat o dispoziție prin care am detașat mijloace de transport către DSP, să suplimenteze forțele pentru recoltare și transport. Dacă un microbuz e folosit să transporte 4 pozitivi împreună nu e nicio problemă, pentru că sunt pozitivi. 

– Apelul către populație, să nu apeleze la 112 doar pentru a fi testat. Să nu spună că nu au gust doar ca să se testeze. Deci 112 rămâne un număr excepțional pentru urgențe.

– Dacă este contact și nu are simptome rămâne acasă 14 zile. Dacă dă telefon că vrea testare asta încarcă sistemul.

– Știu că există plan de creștere a capacității de call center la DSP.

”Se instituie obligativitatea portului măştii în anumite categorii de spaţii aglomerate”

 În principal se instituie obligativitatea portului măştii în anumite categorii de spaţii aglomerate, cum ar fi staţii de autobuz, peroane, pieţe, târguri, oboare, unde nu există posiblitatea asigurării distanţei fizice de protecţie sanitară, pentru o incidenţă între 1,5 la mie şi 3 la mie. Iar în localităţile în care se depăşeşte indicele de 3 la mie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune instituirea obligativităţii portului măştii în toate spaţiile deschise, nu numai în spaţiile aglomerate”, a precizat premierul la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Hotărârea de marţi a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prevede că purtarea măştii va deveni obligatorie în toate spaţiile deschise în zonele în care incidenţa infectărilor cu noul coronavirus depăşeşte 3 la mia de locuitori.

Totodată, prin Hotărârea CNSU se propune ca evenimente private precum nunţile, botezurile, aniversările, mesele festive în spaţii deschise, precum şi în spaţii închise să fie interzise în perioada următoare, până când va scădea numărul de persoane infectate cu noul coronavirus.

În ce priveşte programul teatrelor, cinematografelor, sălilor de spectacole, restaurantelor, cafenelelor, în şedinţa CNSU s-a decis că acolo unde incidenţa infectărilor cu noul coronavirus este sub sau egală cu 1,5 la mie, acestea vor funcţiona cu capacitatea de 50%.

Atunci când incidenţa depăşeşte 1,5 la mie şi este până la trei la mie, vor funcţiona cu capacitate de 30% iar programul va fi redus până la ora 23,00. Atunci când incidenţa depăşeşte 3 la mie, activitatea va fi sistată”, a precizat şeful DSU, Raed Arafat, marţi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, potrivit Agerpres.

El a mai spus că, potrivit hotărârii CNSU, tot personalul care lucrează în centrele pentru persoane în vârstă sau pentru persoane cu dizabilităţi va fi testat săptămânal pentru SARS-CoV-2.

Sursa: Stirile ProTV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *