Ora de iarnă. Când se schimbă ceasul

În acest an, România și celelalte țări din Uniunea Europeană ar putea schimba ceasurile pentru ultima oară. România trece la ora oficială de iarnă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în data de 24 spre 25 octombrie. Astfel, ora 4:00 va deveni ora 3:00 şi vom dormi mai mult cu o oră.

Scopul acestei treceri de la ora de vară la cea de iarnă a fost încă de la început de a ne folosi cât mai mult timp posibil de lumina Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Peste 100 de țări folosesc acest tip de orar

Acest mecanism de schimbare a orei este folosit de România din 1932, acesta fiind folosit de peste 100 de ţări din întreaga lume.

Ora de iarnă este ora legală oficială standard, cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor.

Primul care s-a gândit la acest tip de orar a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

În acea vreme nimeni nu se gândea dacă schimbarea acestui tip de orar ar putea să influiențeze cumva organismul uman.

Acesta ar putea fi ultimul an în care România mai folosește acest tip de orar

Medicii susțin că schimbarea orei ne poate afecta serios organismul. Copiii și vârstnici resimt cel mai puternic această schimbare.

Trecerea la ora de iarna poate cauza insomnii, oboseală, anxietate și dureri de cap. Tocmai de aceea, Ministerul Sănătății a cerut în 2018 să se renunțe la schimbarea orei.

„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune Lorena Diaconescu, psiholog.

Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei.

Începând cu anul 2021 s-ar putea renunța la schimbarea orei în funcție de sezon, iar țările care doresc să mențină mereu ora de vară vor trebui să facă această modificare în ultima duminică din luna martie 2021, în timp ce statele care doresc să rămână mereu la ora standard de iarnă vor face ultima modificare în ultima duminică din octombrie 2021, scrie jurnaluldesatumare.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *