BECJ Botoșani, precizări privind procedurile impuse în cazul persoanelor netransportabile, a persoanelor aflate în carantină sau izolare care solicită să voteze prin intermediul urnei speciale

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Botoşani a adoptat o hotărâre prin care sunt stabilite regulile care trebuie respectate
în cazul membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare care
se vor deplasa cu urna specială în unităţi medicale în care se află
pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

De asemenea, membrii BECJ au stabilit şi procedurile impuse în cazul
persoanelor netransportabile, a persoanelor aflate în carantină sau
izolare care solicită să voteze prin intermediul urnei speciale, se arată într-un comunicat.

Iată setul de reguli care trebuie respectate în ziua desfăşurării alegerilor locale din 27 septembrie:
DESFĂȘURAREA OPERAȚIUNILOR PRIVIND BOLNAVII INTERNAȚI ÎN
UNITĂȚI COVID
Membrii biroului electoral al secției de votare care se vor deplasa cu urna specială, în vederea asigurării dreptului la vot prin intermediul acesteia, de către persoanele ce au formulat cereri în acest sens, vor fi însoțite, în mod obligatoriu, în interiorul unității spitalicești de personalul de pază.

 Este interzisă intrarea în unitatea spitalicească cu bolnavi COVID sau suspecți COVID a membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază care însoțește urna specială dacă nu este asigurat echipamentul de protecție cel puțin la nivelul de echipare corespunzător personalului medical ce-și desfășoară activitatea în unitatea respectivă.
Echiparea membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază cu echipamentul de protecție se va face doar în prezența și sub îndrumarea a cel puțin unei persoane desemnate de unitatea spitalicească în cauză, care are cunoștințe în acest domeniu.
Intrarea în unitatea spitalicească a membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază se va face doar dacă unitatea spitalicească asigură, pe întreaga durată a procedurii, prezența unui cadru medical care să îndrume membrii secției de votare.

            -Toate operațiunile legate de procesul electoral se vor desfășura numai pe holurile unităților spitalicești, în așa fel încât să existe o distanță de cel puțin 1 metru între membrul biroului electoral al secției de votare și intrarea în salon. Este strict interzisă intrarea membrilor biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază în saloanele în care sunt internați bolnavi COVID sau suspecți COVID. La sfârșitul derulării operațiunilor electorale în unitatea spitalicească, membrii biroului electoral al secției de votare și a personalului de pază vor fi decontaminați și dezechipați de echipamentul de protecție numai de  către personalul stabilit în acest sens de unitatea spitalicească.

Membrii biroului electoral al secției de votare care însoțesc urna specială se vor asigura, înainte de a intra în unitatea spitalicească, că au fost desemnate persoanele care să-i ajute la echipare, desfășurarea procesului electoral, și, respectiv, care să-i decontamineze și să-i dezechipeze la final.
Toate materialele folosite în procesul electoral, inclusiv urna specială vor fi introduse în sacii speciali puși la dispoziție, în mod obligatoriu, de unitatea spitalicească. Este interzisă folosirea în continuare, după întoarcerea în localul secției de votare a materialelor utilizate în procesul electoral, inclusiv a ștampilelor cu mențiunea „votat” și a buletinelor de vot neutilizate, derulat  în unitatea spitalicească.

 La întoarcerea în localul secției de votare, sacii speciali în care se află toate materialele vor fi depozitați până la sfârșitul programului de votare într-un loc special, ce va asigura o distanță de cel puțin 1,5 metri de persoanele ce participă la procesul electoral. Este interzisă manipularea acestor saci, pe parcursul perioadei rămase până la finalizarea programului de votare. În
situațiile excepționale în care este necesară mutarea acestor saci, acest lucru se va face de către o singură persoană ce va purta, în mod obligatoriu, mănuși dezinfectate în prealabil și ulterior manipulării sacilor.

 Operațiunile de numărare a voturilor din urna specială vor fi efectuate după finalizarea operațiunilor de numărare a voturilor exprimate în interiorul secțiilor de votare.

Pe parcursul efectuării operațiunilor de numărare a voturilor exprimate, președintele și/sau locțiitorul vor fi echipați cel puțin cu mască de protecție și mănuși, ultimele dezinfectate în prealabil și ulterior finalizării procesului de numărare. Este interzisă atingerea feței și a ochilor de către persoanele ce numără voturile exprimate, chiar dacă acestea sunt echipate cu mănuși de protecție. În măsura în care este necesară întreruperea procesului de
numărare a votului, președintele și/sau locțiitorul își vor scoate mănușile de protecție, pe care le vor arunca la un coș de gunoi, eventual cu capac, după care își vor dezinfecta mâinile. Reluarea procesului de numărare a voturilor exprimate va avea loc după reechiparea cu o pereche nouă de mănuși de protecție, dezinfectate după echipare.

DESFĂȘURAREA OPERAȚIUNILOR PRIVIND PERSOANELE
NETRANSPORTABILE, PERSOANELE AFLATE ÎN IZOLARE SAU PERSOANELE AFLATE ÎN CARANTINĂ

Membrii biroului electoral al secției de votare și personalul de pază care însoțesc urna specială vor fi echipați, în mod obligatoriu cu măști de protecție și mănuși de protecție și vor avea asupra lor, în afara materialelor necesare procesului electoral, și dezinfectant.

Membrii biroului electoral al secției de votare care însoțesc urna specială vor asigura desfășurarea procesului electoral fără a intra în locuința persoanelor netransportabile, aflate în izolare sau în carantină. Este interzisă apropierea membrilor biroului electoral al secției de votare la o distanță mai mică de 1 metru de ușa casei în care locuiește alegătorul care a solicitat urna specială sau la o distanță mai mică de 1 metru de ușa apartamentului alegătorilor care locuiesc în condominii (blocuri de locuințe).

 În măsura în care alegătorul nu folosește pixul personal, după ce fiecare persoană și-a exercitat dreptul la vot prin intermediul urnei speciale, vor fi dezinfectate în mod obligatoriu ștampila cu mențiunea „votat”, pixul pus la dispoziția alegătorului și tușiera.

Este obligatorie deplasarea membrilor biroului electoral al secției de votare întâi la locuințele persoanelor care nu sunt infectate COVID sau nu sunt suspecte de infectare COVID. În acest sens, înainte de deplasarea membrilor biroului electoral al secției de votare, extrasul de pe liste, în care sunt consemnate datele de identificare ale persoanelor care au solicitat urna specială va fi pus la dispoziția personalului de pază care va stabili ordinea în care se va desfășura procesul electoral, întrucât numai personalul de pază va fi cel care va avea cunoștință despre persoanele aflate în izolare sau carantină, pe baza numelui, prenumelui și a codului numeric personal
comunicat în prealabil organelor de ordine de către Direcția de
Sănătate Publică Botoșani.

Toate operațiunile necesare procesului electoral privind votarea prin intermediul urnei speciale, vor fi astfel programate încât să asigure întoarcerea urnei speciale în secția de votare, înainte de ora 21.00.

 La întoarcerea în localul secției de votare, materialele care au fost folosite în procesul electoral cu urna specială vor fi depozitate într-un colț al încăperii astfel încât să asigure o distanță de cel puțin 1,5 metri față de persoanele care participă la procesul electoral. Ștampila cu mențiunea „votat” va putea fi folosită în procesul electoral desfășurat în secția de votare numai după o prealabilă și temeinică dezinfectare.           – Operațiunile de numărare a voturilor din urna specială vor fi efectuate după finalizarea operațiunilor de numărare a voturilor exprimate în interiorul secțiilor de votare.

Pe parcursul efectuării operațiunilor de numărare a voturilor exprimate, președintele și/sau locțiitorul vor fi echipați cel puțin cu mască de protecție și mănuși, ultimele dezinfectate în prealabil și ulterior finalizării procesului de numărare. Este interzisă atingerea feței și a ochilor de către persoanele ce numără voturile exprimate, chiar dacă acestea sunt echipate cu mănuși de protecție. În măsura în care este necesară întreruperea procesului de
numărare a votului, președintele și/sau locțiitorul își vor scoate mănușile de protecție, pe care le vor arunca la un coș de gunoi, eventual cu capac, după care își vor dezinfecta mâinile. Reluarea procesului de numărare a voturilor exprimate se va face după reechiparea cu o pereche de mănuși de protecție nouă, dezinfectată după echipare, se mai arată în comunicat remis de BECJ Botoșani.


 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *