Reguli stabilite de Biroul Electoral Județean la votare: Alegătorii vor purta mască, iar cei cu simptome de răceală vor vota într-o cabină specială

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţean (BECJ) Botoşani a  adoptat o hotărâre prin care a stabilit regulile generale aplicabile
pe parcursul desfăşurării procesului de votare, dar şi procedurile de
valorificare a rezultatelor votării.

Astfel, președinții sau locțiitorii secțiilor de votare vor veghea, ca pe parcursul procesului electoral, în interiorul localului de votare să nu se afle mai mult de 15 persoane, cu excepția alegătorilor. Este interzisă prezența în interiorul secției de votare a mai mult de 5 alegători.
Președinții sau locțiitorii secțiilor de votare situate în:

– localitatea Bozieni, oraș Săveni, fost magazin sătesc

– localitatea Talpa, comuna Cândești, Școala Primară Talpa

– localitatea Vițcani, comuna Cândești, Școala Primară Vițcani

– localitatea Carasa, comuna Corlăteni, Grădinița Carasa

– localitatea Agafton, comuna Curtești, Spațiu școală Agafton

– localitatea Popeni, comuna George Enescu, Școala Generală Popeni

– localitatea Manoleasa-Prut, comuna Manoleasa, fosta Școală Manoleasa-Prut

– localitatea Negrești, comuna Mihălășeni, Școala Negrești

– localitatea Lupăria, comuna Prăjeni, Școala Primară nr. 4 Lupăria

– localitatea Doina, comuna Răuseni, Școala Generală Doina

– localitatea Stolniceni, comuna Răuseni, Școala Generală Stolniceni

– localitatea Roma, comuna Roma, Școala nr. 2 Roma

vor veghea, ca pe parcursul procesului electoral, în interiorul localului de votare, să nu se afle mai mult de 15 persoane, cu excepția alegătorilor. Este interzisă prezența în interiorul secției de votare a mai mult de 1 alegător. În situația specială în care alegătorul nu poate vota singur, acesta va fi însoțit de o persoană ce nu face parte din biroul electoral al secției de votare, din rândul observatorilor sau candidaților, se precizează într-o informare a BECJ. 

 Pe parcursul procesului electoral membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare vor folosi, în mod obligatoriu, mască de protecție și mănuși de protecție. Este obligatorie folosirea de către observatori sau candidații care asistă la procesul electoral a măștii de protecție. Este interzisă intrarea alegătorilor în sediul secției de votare și în localul secției de votare fără ca aceștia să poarte mască de protecție care să acopere gura și nasul. În măsura în care alegătorul se prezintă la vot fără mască de protecția, acestuia îi va fi pusă la dispoziție de către personalul tehnic auxiliar al
secției de votare, în mod gratuit, o mască de protecție.

 Personalul tehnic auxiliar al birourilor electorale ale secțiilor de votare va asigura un triaj epidemiologic minim, prin identificarea, pe cât posibil a persoanelor care prezintă simptome de răceală. Dacă a fost identificată o asemenea persoană, personalul tehnic o va însoți până la ușa localului de votare, unde îi va aduce la cunoștință președintelui sau locțiitorului cele constatate.
Alegătorul respectiv își va exercita dreptul de vot în cabina cea mai
apropiată de ieșirea din localul secției. După ce a fost identificată
prima persoană cu aceste simptome și a folosit această cabină de vot,
în continuare, pe parcursul întregii zile, vor folosi cabina de vot respectivă doar persoanele care prezintă simptome de răceală, identificate în acest sens de personalul auxiliar. Este interzisă folosirea, în continuare, a cabinei de vot respective de către alegătorii care nu prezintă simptome de răceală.

 Alegătorii care solicită să-și exercite dreptul la vot prin intermediul urnei speciale, care au domiciliul pe raza secției de votare vor fi înscriși pe extrasul de pe liste și vor fi radiați din lista electorală permanentă prin barare cu o linie orizontală. Aceștia nu vor fi avuți în vedere la stabilirea numărului de alegători înscriși în listele electorale permanente.

Alegătorii care solicită să-și exercite dreptul la vot prin intermediul urnei speciale și care au domiciliul sau reședința în municipiul/orașul/comuna în care se află secția de votare și sunt arondați altei secții de votare, sunt trecuți în lista electorală suplimentară, apoi înscriși pe extrasul de pe liste și vor fi radiați din lista electorală suplimentară prin barare cu o line orizontală.
Este necesar ca acești alegători să fie înscriși întâi în lista electorală suplimentară întrucât trebuie să fie consemnați în una din listele electorale pe baza cărora își pot exercita dreptul de vot alegătorii arondați respectivei secții (permanentă, complementară sau suplimentară, în cazul de față).

 Se recomandă birourilor electorale de circumscripție municipală, orășenească și comunală, să programeze venirea reprezentanților secțiilor de votare la sediul biroului de circumscripție în așa fel încât să se evite prezența simultană a acestora în interiorul clădirii în care-și desfășoară activitatea.

 Pentru municipiul Botoșani vor fi stabilite zone diferite unde vor sosi reprezentanții secțiilor de votare față de cele unde vor sosi reprezentanții circumscripțiilor municipale, orășenești și comunale, astfel:
– reprezentanții secțiilor de votare vor avea alocată parcarea din
fața Direcției Generale a Finanțelor Publice Botoșani și a Casei
Armatei, iar accesul acestora se va face doar dinspre Calea Națională
– reprezentanții circumscripțiilor municipale, orășenești și comunale
vor avea alocată parcarea din Piața Revoluției, situată în fața
Instituției Prefectului – Județul Botoșani, iar accesul se va face
doar dinspre strada Arhimandrit Marchian.

Accesul reprezentanților circumscripțiilor municipale, orășenești și comunale în interiorul perimetrului determinat mai sus se va face doar după o prealabilă programare efectuată telefonic de către Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani după finalizarea procesului de centralizare a rezultatelor votării. Este interzisă prezentarea reprezentanților circumscripțiilor municipale, orășenești și comunale la alte ore, acestora nepermițându-li-se accesul în perimetrul creat, de către personalul de pază.

 Reprezentanții circumscripțiilor municipale, orășenești și comunale vor avea asupra lor, în afara materialelor prevăzute de Legea 115/2015, și sacii cu buletinele de vot utilizate și cele anulate în vederea predării acestora, în locurile special puse la dispoziție după finalizarea operațiunilor ce se vor desfășura la sediul Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani. Acești saci vor rămâne în mașinile cu care s-a asigurat deplasarea
reprezentanților birourilor electorale de circumscripție.

 Vor avea prioritate în vederea sosirii la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani reprezentanții birourilor de circumscripție Flămânzi, Ștefănești, Adășeni, Albești, Avrămeni, Călărași, Cândești, Cordăreni, Corlăteni, Cristinești, Dângeni, Dersca, Dobârceni, Drăgușeni, Durnești, Frumușica, George Enescu, Havârna, Hănești, Hlipiceni, Ibănești, Lozna, Manoleasa, Mihălășeni, Mitoc, Pomârla, Prăjeni, Răuseni, Ripiceni, Românești, Santa Mare, Șendriceni, Trușești, Tudora, Vlăsinești, Vorniceni,
determinate ca urmare a existenței unei distanțe mai mari de 30 km
dintre domiciliul sau reședința președinților/locțiitorilor birourilor
de circumscripție și sediile acestor birouri.

 Reprezentanții celorlalte birouri de circumscripții, la finalul procesului privind stabilirea rezultatului alegerilor vor închide și sigila localul biroului electoral de circumscripție, și eventual, localul unde sunt depozitate materialele folosite în procesul electoral, și vor preda localul/localurile respective personalului de pază desemnat în acest sens de conducerile
instituțiilor din Județul Botoșani, care asigură paza și securitatea
pe parcursul procesului electoral, pe baza unui proces-verbal de
predare-primire simplu.

 Membrii birourilor electorale de circumscripție se vor întoarce la sediile acestora astfel încât să se poată asigura deplasarea la sediul Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani la ora stabilită conform programării telefonice.

 Programarea telefonică privind prezentarea la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani se va face la numărul 0231518201.

  După finalizarea operațiunilor din sediul Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 7 Botoșani, reprezentanții birourilor electorale de circumscripție se vor deplasa cu mașinile cu
care au transportat materialele la sediul Incubatorului de Afaceri
situat în municipiul Botoșani, Calea națională nr. 354 (repere PETROM
Iași, KAUFLAND), însoțiti de personalul de pază, în vederea predării
sacilor cu buletinele de vot întrebuințate și cele anulate și a celorlalte materiale ce trebuie introduse în acești saci.

Manipularea tuturor materialelor utilizate în procesul electoral, inclusiv a sacilor ce conțin buletinelor de vot utilizate și a celor anulate se va face cu purtarea, în mod obligatoriu, a mănușilor de protecție de către personalul implicat, se mai precizează în comunicatul BECJ Botoșani.

.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com