Andrei Drancă (USR PLUS): Fondurile europene, viziunea oamenilor noi și neștiința vechilor politicieni

Vechii politicieni, de 30 de ani, tot ne amăgesc cu ideea atragerii nvestitorilor strategici în municipiu sau în județ. De 30 de ani pe vorbele lor tot așteptăm investitori strategici dar nu a apărut nici unul.

Viziunea noastră pentru dezvoltarea economică a județului nu se bazează pe investitorul strategic, se bazează pe NOI, pe posibilitatea noastră de dezvoltare a afacerilor locale cu banii oferiți gratis de Uniunea Europeană. NOI cu proiectele noastre suntem investitorul strategic. NOI, oamenii județului Botoșani.

Un proiect al USR pentru județul Botoșani este înființarea unui centru suport la nivelul Consiliului Județean, o echipă de profesioniști aleși pe criterii transparente care să ofere sprijin UAT-urilor din județ să își pregătească proiectele pe fonduri europene. Chiar mai mult, pentru a scoate primarii din somnul lor obișnuit, acest centru suport va fi sub forma unei Caravane pentru proiecte pe fonduri europene, vom merge noi la ei în primării.

Comunele, primăriile botoșănene au o mare problemă, scrierea de proiecte pentru finanțare pe fonduri europene. Și asta pentru că birocrația e stufoasă, pentru că lipsesc specialiști, și în primul rând pentru că primarii sunt puturoși, total dezinteresați. Aproape toți primarii din județ nu știu și nu vor sa muncească pentru proiecte care să acceseze fonduri europene nerambursabile, ei apeleaza la PNDL (program inventat de Dragnea și dirijat din pix pe interese de partid, continuata cum și de PNL sau umblă cu miloaga pe la Guvern și Consiliul Județean. Datoria administrațiilor locale e să atragă banii europeni pentru marile proiecte care ar trebui să schimbe fața României, nu doar să contabilizeze într-un tabel rata absorbției și să scrie rapoarte stufoase și să vină cu promisiuni mincinoase în campanii.

În orice discuție purtată cu vechii politicieni, aproape toți încearcă să ocolească subiectul fondurilor europene pentru că ei încă nu au priceput mecanismele și nu au conștientizat că sunt niște bani oferiți gratis pentru care trebuie doar proiecte corecte pentru a fi accesați. Orice tip de proiect ar face o primărie, este aproape imposibil de a nu găsi o cofinanțare europeană pe o axă a unui Program Operational, de la asfaltarea unui drum până la construirea și dotarea unei școli sau unui cabinet medical, de la ajutorarea familiilor sărace la programe educaționale și de pregătire a oamenilor, de la sprijin pentru inovație la sprijinul pentru agricultori, pentru orice proiect se găsesc finanțări.

 Pe lângă primării, foarte mulți tineri doresc să înceapă o afacere însă nu au cunoștințe privind forma juridică de organizare precum și alte elemente birocratice. Lipsa de informații devine și mai pregnantă în mediul rural. Caravana pentru proiecte pe fonduri europene va veni și în sprijinul lor, va fi disponibilă și pentru ei.

Din 2021 începe un nou exercițiu financiar pentru fondurile europene. Uniunea Europeană  a majorat valoarea fondurilor pentru România de la 33 miliarde euro la 80 miliarde euro. Alt avantaj în noul exercițiu din 2021 este acela că un fond de 100 miliarde de euro poate fi accesat direct de către municipalități din toată Europa, se pot accesa direct fără a mai trece prin Ministerul Fondurilor Europene.

Acum este momentul ca și județul Botoșani sa iasă din letargie și din sfera intereselor personale și de partid iar interesele oamenilor și ale comunităților locale să fie puse de administrațiile locale și județene pe primul loc. La alegerile locale din 27 septembrie este pentru prima oară când participă o forță politică nouă care s-a extins la nivel național. USR s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani, vorbim de mii de usr-iști care se pregătesc să intre în administrațiile locale și să schimbe România de jos în sus. Avem colegi extraordinari peste tot în județul Botoșani, le trebuie doar o șansă pentru a arăta ce pot face. 

Andrei Drancă

Candidat al Alianței USR PLUS la președinția Consiliului Județean Botoșani

Comunicat USR PLUS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *