Peste 300 de camere de detenție noi la Penitenciarul Botoșani, construite cu bani din Norvegia

penitenciarul botosani, stiri, botosani, detinuti, condamnatiPeste 300 de noi camere de detenție ar urma să fie construite în Penitenciarul Botoșani printr-o investiție realizată prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiţie”, proiectul Correctional.

Proiectul Correctional are un buget de 31 milioane euro şi este gestionat de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în parteneriat cu şase instituţii din România şi cinci entităţi norvegiene, în perioada 2019 – 2024. În domeniul infrastructurii, unul dintre obiectivele proiectului este construirea a 1.160 locuri noi de deţinere prin înfiinţarea a 4 centre corecţionale pilot în penitenciarele Baia Mare (420), Botoşani (320), Vaslui (210) şi Târgu Mureş (210).

Joi, 10 septembrie 2020, Penitenciarul Târgu Mureş a semnat cu S.C. ATLAS CONSULTING & PROIECT SRL contractul în valoare de 227.357,24 lei (TVA inclus) privind studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Complex Corecţional Penitenciar Târgu Mureş”.

Contractul are ca obiect realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui nou pavilion de deţinere cu 210 locuri. Camerele de detenţie vor îndeplini standardele europene în domeniu. În plus, se va construi şi un pavilion multifuncţional de 250 mp, în care se vor desfăşura diverse activităţi corecţionale, în colaborare cu angajaţii sistemului de probaţiune, atât cu persoanele condamnate definitiv la sancţiuni privative de libertate, cât şi cu persoanele condamnate la sancţiuni neprivative de libertate sau aflate în perioada de monitorizare, după liberarea condiţionată.

Granturile norvegiene şi Programul „Justiţie”

Granturile Norvegiene reprezintă contribuţia Norvegiei pentru o Europă verde, competitivă şi incluzivă.
În cuantum de 1,3 miliarde euro, granturile sunt finanţate exclusiv de Norvegia şi sunt disponibile în cele 13 ţări care au aderat la UE după 2003.
Obiectivele generale ale Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 vizează reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi întărirea relaţiilor bilaterale dintre Norvegia şi Statele Beneficiare, prin contribuţii financiare în următoarele sectoare prioritare:
– Inovare, cercetare, educaţie şi competitivitate;
– Incluziune socială, ocuparea forţei de muncă în rândul tinerilor şi combaterea sărăciei;
– Mediu, energie, schimbări climatice şi economie cu emisii reduse de carbon;
– Cultură, societate civilă, bună guvernare şi drepturi şi libertăţi fundamentale;
– Justiţie şi afaceri interne.

Programul „Justiţie” este gestionat de Ministerul Justiţiei, în calitate de Operator de Program şi are o valoare de 52.941.176 euro, din care 45.000.000 euro asistenţă financiară nerambursabilă din partea Regatului Norvegiei.

Programul va fi implementat în perioada 2018-2024 şi cuprinde 7 proiecte pre-definite, în următoarele domenii de interes:
– servicii corecţionale (sistemul penitenciar şi cel de probaţiune);
– eficienţa şi eficacitatea sistemului judiciar,
– consolidarea statului de drept;
– violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de gen.

Administraţia Naţională a Penitenciarelor, în calitatea sa de Promotor de Proiect, în parteneriat cu şase instituţii din România şi cinci entităţi norvegiene, gestionează proiectul Correctional în valoare de 31 milioane euro, în perioada 2019 – 2024.

Proiectul este finanţat din fonduri ale Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021, prin Programul „Justiţie”, administrat de Ministerul Justiţiei, în calitate de Operator de Program.

Scopul proiectului este acela de a îmbunătăţi capacitatea sistemelor corecţionale (penitenciar şi de probaţiune) şi de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deţinuţi, foşti deţinuţi şi persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probaţiune), prin implementarea principiului norvegian „seamless” şi prin investiţii în dezvoltarea capitalului uman.

Implementat cu succes de sistemul corecţional norvegian, principiul „seamless” reprezintă un concept nou care va fi implementat pentru prima dată în România prin proiectul Correctional. Aplicarea principiului „seamless” va conduce la o cooperare structurată şi adecvată între sistemul penitenciar şi cel de probaţiune, precum şi la o colaborare consolidată a acestora cu autorităţile locale, pentru asigurarea unei abordări integrate a intervenţiilor specifice şi a unei tranziţii line a delincvenţilor din penitenciar în comunitate, cu sprijinul serviciului de probaţiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *