Doi soți din Suceava au vrut să doneze plasmă pentru un botoșănean cu COVID 19, însă nu au reușit: Am rămas dezamăgit. Îmi pare rău că nu l-am putut ajuta pe omul acesta

O familie din Suceava a vrut să doneze plasmă pentru un botoșănean cu COVID 19, însă spune că a fost tratată cu nepăsare de reprezentanții Centrului de Transfuzii din Botoșani.

Constantin și Cristina Mușilă din localitatea Dolhasca, județul Suceava, au văzut într-un articol postat pe BotoșaniNews apelul făcut de familia botoșăneanului Constantin Platon, de 49 de ani, care este în stare gravă la secția ATI a Spitalului Județean Botoșani, după ce s-a infectat cu virusul COVID-19 și care are nevoie urgentă de plasmă.

Cei doi suceveni s-au vindecat de virusul COVID-19 și s-au prezentat miercuri dimineață, la Centrul de Transfuzii din Botoșani, pentru a dona sânge.  Numai că, spune Constantin Mușilă, a fost tratat cu indiferență și a făcut cale întoarsă, fără a putea să-l ajute pe botoșănean.

În cursul zilei de luni am văzut un articol pe BotoșaniNews, pe rețeaua de socializare și am văzut că cineva făcea apel ca cei care au trecut prin COVID, să doneze plasmă pentru a ajuta o persoane, și anume pe Platon Constantin, Cu soția, am mers miercuri dimineață la ora 8.00 la Botoșani, la Centrul de Transfuzii, după un protocol foarte greoi și ni s-a sugerat să mergem la Suceava să ni se recolteze acolo sângele, că practic această recoltare o să o aducă tot la Botoșani, la Costel Platon. Am fost mâhnit pentru modul în care cum a pus problema doamna doctor de la Centrul de Transfuzii din Botoșani. Practic, ei nu vor să-și asume nimic, nu vor să ajute un om care este între viață și moarte. S-a sugerat să mergem la Suceava”, a declarat Constantin Mușilă.

Suceveanul s-a declarat dezamăgit de procedura greoaie privind recoltarea de plasmă  și regretă că nu l-a putut ajuta pe bărbatul din Botoșani, diagnosticat cu COVID 19.

Am vrut să ajut un om, pentru că oricare dintre noi putem fi în situația asta. După ce ne-a mai ținut pe acolo (nr. la Centrul de Transfuzii), i-au dat soției buletinul și pe un ton sarcastic ne-a spus: mulțumim, la revedere! Este strigător la cer!  Am rămas dezamăgit. Un om este între viață și moarte, dar doamna de acolo nu-și bătea capul, că trebuia să vadă procedura. Îmi pare rău că nu l-am putut ajuta pe omul acesta”, a mai spus Constantin Mușilă. 

Contactat telefonic, directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Botoșani, Paraschiva Temneanu, susține că celor doi soți nu li s-a recoltat plasmă. întrucât ”nu erau eligibili”.

Au fost refuzați din motive medicale, nefiind eligibili. Nu cred că li s-a vorbit urât”, a precizat medicul Paraschiva Temneanu.

Potrivit unui Ordin al Ministerului Sănătății, potenţialii donatori de sânge total/plasmă vor putea fi aleși dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infecție cu SARS CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, fără să se mai aplice cerința că aceștia să fi fost internați în prealabil în spital.
De asemenea, au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum și lista documentelor solicitate, având în vedere necesitatea armonizării legislației în vigoare, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătășii.

De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative.

Astfel, cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:
– semnarea consimţământului informat pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză şi/sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană;

-prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv încetarea riscului de transmitere a bolii.

-încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge total sau plasmă, conform legislaţiei naţionale;

-intervalul între 2 donări de plasmă succesive este de cel puțin 14 zile.

Plasma se va administra doar pacienților critici infectati, cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc o serie de criterii specifice, se mai arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Strigăt de ajutor! Un botoșănean de 49 de ani este în stare gravă după ce s-a infectat cu COVID-19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *