Incredibil ce a făcut cu averea sa un profesor din Botoșani. A trecut fiecare detaliu în testament!

Un profesor universitar din Iași, originar din Botoșani, a făcut, prin testament, un gest emoționant, în prima zi de școală. Prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad”, cetățean de onoare al comunei Tudora, care s-a stins din viață în 2018, și-a trecut în testament ca, după moartea sa, în fiecare an, să fie acordată o bursă de 1.000 euro din moștenirea lăsată instituției. Asta pe considerente sociale, pentru a-i ajuta pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri.

Banii vor fi dați ca Premiile „Profesor Constantin Vasilică”.

Dumnealui a provenit dintr-o astfel de familie, și dorința lui a fost ca, după ce trece la cele veșnice, banii să fie acordați unor astfel de studenți”, a anunțat prof. univ. dr. ing. Gerard Jităreanu, rectorul de la USAMV Iași.

În acest an, premiul a fost acordat studenților Diana Asaftei și lui Marcel Vasilică Pârvu.

Prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică s-a născut la 5 februarie 1926, în comuna Tudora, județul Botoșani. A fost primul fiu din cei 11 copii ai Soficăi (născută Pârvu) și ai lui Dumitru Vasilică, ambii descendenți din familii de țărani răzeși. A avut o copilărie și o tinerețe extrem de chinuite și de zbuciumate.

„Când provii dintr-o familie cu 11 copii, iar eu fiind cel mai mare, nu poți să ai o copilărie fericită… Așa că nici eu nu am avut o copilărie plină de desfătări și de jucării… De când m-am zburătăcit a trebuit să o ajut pe mama la toate treburile casei și să am grijă de frații mei. Cea mai veche amintire din copilărie o am dintr-o zi în care mă jucam în glod, cu picioarele, după o ploaie! Probabil că atunci mi-a intrat în sânge acest pământ… Mai mult, am trăit din greu și din plin atât Al II-lea Război Mondial, cât și seceta și foametea ce a urmat după anul 1945”, mărturisea profesorul Vasilică, într-un interviu acordat reporterilor Cotidianului BZI în 2016.

El s-a stins din viață în 2018, la vârsta de 92 de ani.

One thought on “Incredibil ce a făcut cu averea sa un profesor din Botoșani. A trecut fiecare detaliu în testament!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *