Ar putea sta copiii fără măști la școală? Răspunsul ministrului Tătaru

Ministrul Sănătăţii a spus că autoritățile române urmăresc cu atenție măsurile luate în alte țări și cum evoluează situația epidemiologică, dar întrebat dacă ar avea „curajul” să lase pe seama școlilor decizia de a purta sau nu masca la cursuri, cum se întâmplă, de pildă, în Germania, Nelu Tătaru a explicat că nu este vorba despre curaj, ci despre precauții, iar guvernul României nu este dispus să facă exprimente pe copii.

Lui Nelu Tătaru i s-a dat exemplul landului Baden-Württemberg din Germania, care cere doar profesorilor să poarte măști în clasă și permite cântatul la ora de muzică. Ministrul a explicat că trebuie văzut și care sunt spațiile pe care le au la dispoziție aceste școli pentru a se desfășura cursurile respective: sunt suficient de generoase, pot permite o distanțare corespunzătoare, sunt bine aerisite. În privința profesorilor, e firesc ca aceștia să poarte mască, pentru că ei vorbesc mai mult.

Întrebat dacă „ar avea curaj” să lase la latitudinea școlilor din România astfel de măsuri, ministrul sănătății a răspuns: „Nu. Noi nu am discutat de curaj, am discutat de precauţii. În condiţiile în care vom vedea că avem o transmitere comunitară scăzută, că avem toate condiţiile încât să putem avea şi distanţare, în care putem să fim siguri că se respectă și regulile de igienă, în care să putem fi siguri că există şi dezinfectantul, în care putem fi siguri că cineva urmăreşte aceste activităţi, ne gândim. Dar, în acest moment, nu suntem în situaţia să putem lăsa libertatea. Nu. Sunt nişte reguli pe care trebuie să le menţinem: masca, distanţarea, dezinfectantul. Haideţi să păstrăm aceste reguli. Cred că nimeni nu este pregătit să facă experimente cu copiii şi cu profesorii”.

Sursa: digi24.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *