Doliu! Un apreciat preot s-a stins din viață

Un apreciat preot s-a stins din viață, miercuri, 9 septembrie 2020. Este vorba despre Vasile Ailioaei, preot slujitor la Parohia Podeanu, Protoieria Sector 1 Capitală.

Părintele Vasile Ailioaei s-a născut în data de 27 iulie 1954, în satul Topolița, comuna Grumă­zești, județul Neamț, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. A fost descendent, după mamă, al familiei marelui povestitor Ion Creangă, potrivit Ziarul Lumina.

A studiat Teologia Ortodoxă la Seminarul Teologic din Caransebeș și la Institutul Teologic de grad Universitar din Sibiu. A urmat studiile de doctorat la Institutul Teologic de grad Universitar din București, secția Teologie Morală.

A fost căsătorit cu doamna Lorica Parascheva Isache, familia lor fiind binecuvântată de Dumnezeu cu doi copii: Daria Aniela și Aurelian Vasile.

A fost hirotonit diacon și preot în anul 1978, pe seama Parohiei Hândrești, Protopopiatul Pașcani, Arhiepiscopia Iașilor. Hirotonia întru preot a fost săvârșită la 27 octombrie 1978 de Mitropolitul de atunci al Moldovei, Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. În această parohie, cu ajutorul credin­cioșilor, a ctitorit o biserică și o casă parohială.

În data de 1 iunie 1990, a fost numit preot coslujitor la Parohia Podeanu din București și apoi, la 1 iulie 1990, preot paroh la aceeaşi parohie. În această parohie a slujit treizeci de ani până la data ieșirii sale la pensie, la 1 august 2020.

Între anii 1990 şi 2004, părintele Vasile Ailioaei s-a îngrijit de reabilitarea bisericii parohiale, găsită într-o stare avansată de degradare, extinzând pridvorul, amenajând o capelă mortuară la subsol și restaurând pictura murală a parohiei, executată de celebrul pictor Dimitrie Belizarie. S-a îngrijit, de asemenea, de reabilitarea celor două case parohiale și a ridicat un nou corp de clădire destinată unei a treia case parohiale.

Într-una din aceste case, a locuit și regretatul Episcop Valerian Zaharia al Oradiei (1951-1969), care a suferit vitregiile regimului comunist, fiind înmormântat în anul 1996, în curtea Bisericii Podeanu. De la Episcopul Valerian Zaharia s-au păstrat la această parohie sfintele moaște ale Sfântului Apostol Simon Zilotul, sfinte moaşte care, prin grija părintelui Ailioaei, au fost așezate într-un baldachin de marmură în interiorul bisericii parohiale.

A fost un timp lector la Editura Institutului Bi­blic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române și redactor la revista „Biserica Ortodoxă Română”.

Pentru activitatea liturgică, pastorală și misionară săvârșită în cei patruzeci și doi de ani de slujire preoțească la parohiile Hândrești din județul Iași și Podeanu din București, preacucernicul părinte Vasile Ailioaei a primit în decursul vieții rangurile de sachelar, iconom și iconom stavrofor.

În semn de prețuire și de recunoaștere a lucrării săvârșite spre propășirea Bisericii și a credinței mântuitoare, la data de 24 noiembrie 2003, a primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist distincția `Crucea Patriarhală~. La aceeași dată, și soția preacucerniciei sale, preoteasa Lorica Parascheva Ailioaei, a primit distincția `Crucea Patriarhală~ pentru mireni, aceasta fiindu-i aproape și susținându-l pe soțul său în lucrarea pastoral-misionară desfășurată.

La data de 1 decembrie 2000, de Ziua Națio­nală a României, președintele României, Emil Constantinescu, i-a conferit Ordinul Național „Steaua României~ în gradul de Cavaler, în semn de prețuire pentru activitatea preoțească depusă în slujirea aproapelui și a Bisericii.

A fost apropiat de credincioșii comunității sale parohiale, călăuzindu-i pe drumul mântuirii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *