Primăria Botoșani a asigurat fonduri școlilor pentru începerea noului an școlar. Peste 13 milioane lei alocați

Primăria municipiului Botoșani anunță ca a finanțat școlile din municipiu pentru începerea noului an școlar

135 de miliarde de lei vechi – finanțarea unităților de învățământ pentru 2020

Unitățile de învățământ botoșănene sunt finanțate, conform legii, din surse naționale, prin Ministerul Educației, și locale, prin alocări de fonduri de la bugetul local. Banii sunt ulterior gestionați de fiecare unitate în parte.

În acest an, 2020, unitățile de învățământ din municipiu au beneficiat de finanțarea de bază, de la minister, însumând 9, 482 milioane lei. Finanțarea complementară, asigurată de la bugetul local a însumat puțin peste 4 milioane de lei, după cum urmează: 2,451 milioane lei reprezentând finanțarea complementară stabilită prin bugetul adoptat la începutul anului și o suplimentare a acesteia de 1,550 milioane lei, dispusă ulterior.

În total, finanțarea unităților de învățământ botoșănene se ridică în acest an la 13,483 milioane lei.

75 de miliarde de lei vechi la dispoziția unităților școlare pentru ultimele 4 luni ale anului

Declanșarea pandemiei a impus o serie de cheltuieli suplimentare specifice pentru școlile din oraș, dar a dus și la realizarea unor economii importante, în condițiile în care activitatea școlară obișnuită, desfășurată cu elevii în clase, a fost întreruptă în perioada stării de urgență și ulterior acesteia, până la sfârșitul anului școlar 2019-2020.

La data de 1 septembrie, execuția bugetară a unităților de învățământ din municipiul Botoșani arată că acestea mai dispuneau de fonduri însumând 7,508 milioane lei, adică peste 75 de miliarde de lei vechi.

Această valoare este suficientă, conform estimărilor și calculelor făcute chiar de școli și înaintate inspectoratului școlar județean și primăriei, pentru acoperirea tuturor cheltuielilor necesare începerii noului an școlar în condiții de siguranță. Doar un management total defectuos al unora din conducerile unităților de învățământ ar putea să nu asigure acest deziderat”, declară primarul municipiului Botoșani, Cătălin Flutur.

Dotare suplimentară gratuită cu măști de protecție și alte materiale

În afara finanțărilor alocate, unitățile de învățământ botoșănene au beneficiat și de sprijinul direct al municipalității pentru achiziția de materiale necesare în perioada pandemiei.

”Până la această dată, fără a fi nevoite să consume vreun leu din fondurile proprii pe care le-am amintit, școlile, grădinițele și colegiile botoșănene au beneficiat din partea municipalității de dotări constând în termometre digitale, uscătoare de mâini, prosoape de hârtie, săpun lichid în dispozitive cu atomizor, măști de protecție și substanțe dezinfectante. Numai pentru începerea noului an școlar, am trimis unităților de învățământ 72.600 de măști și 3600 de litri de substanță dezinfectantă”, mai spune Flutur.

În paralel, pentru elevii provenind din familii cu probleme sociale de pe raza municipiului, au fost distribuite gratuit alte 600.000 de măști de protecție, însemnând un minim de 50 de măști de fiecare familie defavorizată, ceea ce asigură necesarul acestor copii pentru începerea noului an școlar.

Achiziția directă, instrument rapid și eficient la dispoziția școlilor

Pentru toate achizițiile necesare, specifice fiecărei școli în parte, unitățile de învățământ au avut și continuă să aibă la dispoziție instrumentul rapid și eficient al achiziției directe din fondurile de care, așa cum am precizat, dispun. Soluția centralizării la nivel de municipiu a necesarului de materiale nu este eficientă! Ea ar duce la atingerea unor valori peste pragul legal prevăzut pentru realizarea de achiziții directe, impunând obligația de a intra pe proceduri de licitație care durează în medie 100 de zile. Asta ar însemna ca materialele respective să ajungă în școli abia spre sfârșitul anului 2020.

Am trimis în timp util către toate unitățile de învățământ și ghidurile privind accesarea prin proceduri rapide a finanțărilor din fonduri europene, puse la dispoziția României de UE în această perioadă tocmai pentru achiziția de materiale și de tehnică electronică (inclusiv laptopuri și tablete pentru elevi) în domeniul educației”, a mai spus Flutur.

De altfel, conducerile unităților de învățământ au făcut deja și continuă să facă achiziții directe pentru materialele sanitare și pentru tehnica electronică de care au nevoie în noul an școlar.

În calitate de primar al municipiului, atrag atenția asupra corectitudinii achizițiilor făcute și mai ales asupra estimării corecte a necesarului de materiale pentru fiecare unitate școlară în parte. Am constatat că există câteva unități școlare din municipiu, foarte puține la număr, care estimează în mod eronat necesarul de materiale la valori de două sau chiar de trei ori mai mari decât media tuturor celorlalte unități similare”, a afirmat primarul municipiului Botoșani.

Școala va începe în orașul nostru cu respectarea tuturor normelor

Dragii mei, înțeleg neliniștea care există în societate în legătură cu acest început de an școlar atipic, în condițiile riscurilor ce derivă din contextul epidemiologic. Sunt multe lucruri noi, sunt proceduri pe care nu le-am mai urmat niciodată și e firesc să avem îngrijorări. De îndată ce anul școlar va începe, iar copiii și nepoții noștri vor reveni în bănci, ne vom obișnui cu noile condiții, așa cum au fost ele concepute de specialiștii în sănătate și educație. Vă asigur că am făcut, la nivelul municipalității, toate eforturile pentru a îndeplini toate normele impuse de acești specialiști, prin legislație și ordine de ministru, cu privire la siguranța sanitară din unitățile de învățământ. Vom continua să monitorizăm cu maximă atenție procesul educațional și vom reacționa ferm și corect în fața oricărei situații care ar putea surveni pentru a reduce orice risc la care sunt supuși cei mici”, a concluzionat primarul Flutur.

One thought on “Primăria Botoșani a asigurat fonduri școlilor pentru începerea noului an școlar. Peste 13 milioane lei alocați

  1. Doar cu banci cumparate de parinti la mai toate clasele de invatamant primar in Scoala Gimnaziala Grigore Antipa Botosani, scoala europeana de altfel, intrucat nu se intruneau conditiile de distantare!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *