Sacrificiul unei mame din Botoșani, care lucrează de 17 ani, ca badantă, în Italia. „Plângeam de dorul copiilor. Numai eu știu cum mâncam, cu noduri”

Neajunsurile, lipsa unui loc de muncă, dorința de a oferi un trai mai bun familiei sunt doar câteva dintre motivele pentru care tot mai multe botoșănence aleg să ia calea străinătății. Multe lucrează ca badante în Italia și înfruntă poate umilințe, singurătate, dorul de familie, pentru a reuși să strângă câțiva bani. Este și cazul Virginiei Hobjilă, o femeie din Orășeni Deal, care a plecat în Italia de 17 ani.

„Am plecat pentru copii, soțul era bolnav, își pierduse locul de muncă așa că am aruncat sapa și am plecat”, ne-a povestit femeia.

Locuia cu soțul și cei patru copii într-o singură cameră, fără televizor, frigider sau alte lucruri. 10 ani a mers să doneze sânge ca să aibă ce să le pună pe masă băieților săi, mergea cu ziua la prășit și muncea cât o țineau puterile, dar tot nu era suficient. Când soțul și-a pierdut locul de muncă, Virginia Hobjilă și-a dat seama că nu va avea cu ce să își trimită copiii la școală așa că a plecat în Italia. Trei săptămâni a rezistat, apoi a venit acasă. Îi era greu fără copii, fără soț, se simțea singură, ca într-o închisoare la bătrâna de care trebuia să aibă grijă. După două luni în locuința din Orășeni Deal și-a dat seama că nu are de ales, trebuie să se sacrifice și … a plecat din nou.

Din munca ei a putut să își facă o casă așa cum și-a dorit și a crescut cei patru băieți ai săi. Acum, doi sunt în Italia, unul în Germania, iar celălalt locuiește în Cristești. În 2015 și-a pierdut soțul și a venit acasă să îl înmormânteze. Apoi a plecat din nou.

Mai am doi ani până la pensie. E și greu, e și ușor, dar cu răbdare, cu dragoste… trebuie sa iubești batrinii, sa iubești ceea ce faci. Eu n-as putea face altceva”, ne-a mărturisit Virginia.

Botoșăneanca spune că niciodată bătrânii de care a avut grijă nu au umilit-o și nu i-au vorbit urât, de asta îi vine greu să le înțeleagă pe celelalte badante care se plâng de un astfel de tratament.
Chiar și așa, femeia a ajuns în spital din cauza stresului.

„Am făcut preinfarct din cauza unei doamne. Oboseala, stresul și-au spus cuvântul și am ajuns în spital. Eu dormeam cu ea pentru că suferea de amnezie, se trezea noaptea, voia să iasă pe ușă, era greu cu ea”, ne-a povestit femeia.

Acum, copiii îi sunt mari, toți la casele lor. Îi privește cu mândrie pentru ce au devenit. Au la rândul lor soții, copii și o duc bine. De mama lor nu uită niciodată, țin legătura frecvent, mai ales că soțul său s-a prăpădit de câțiva ani. Virginia vrea să rămână permanent în Orășeni Deal, unde are casa, dar câțiva ani va mai pleca în Italia, „pentru a mai pune un ban deoparte”, spune ea.

Sacrificiul ei este asemănător cu al multor botoșănence. Multe femei sunt nevoite să stea departe de familiilor lor pentru a le oferi bunăstare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *