Caravana de depistarea activă a tuberculozei ajunge în județul Botoșani

În 18 comunități rurale din județul Botoșani va ajunge, începând din 7 septembrie, caravana de depistare activă a tuberculozei în cadrul proiectului implementat la nivel național “Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente”.

Proiectul este finanțat din fonduri europene prin programul POCU și derulat, la nivelul județului Botoșani, de către Institutul de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, cu sprijinul Ministerului Sănătății, autorităților publice locale și Fundației Centrul pentru Politici și Servicii de Sănătate.

Botoșani este al doilea județ din Moldova, după Bacău, unde va ajunge caravana mobilă în cadrul acestui proiect. La nivelul județului se înregistrează o incidență de 75,8 cazuri la 100.000 locuitori, printre cele mai ridicate din zonă și mult peste media de 57,1 l mie cazuri la nivel național (incidență globală – sursa PNPSCT -Baza Națională de Date TB actualizată ianuarie 2020).

Timp de mai bine de 2 luni și jumătate, caravana mobilă – cabinet medical mobil dotat cu personal, aparatură (screening radiologic și diagnostic molecular rapid) și programe de inteligență artificială care ajută la depistarea tuberculozei- se va afla în județul Botoșani, în zonele rurale cele mai afectate din punct de vedere al incidenței tuberculozei, asigurând astfel accesul populației la servicii de sănătate de specialitate pentru identificarea precoce a acestei boli.

Mobilizarea populației pentru participarea la screening va fi realizată cu ajutorul rețelei de asistență medicală comunitară prin implicarea echipelor comunitare integrate (asistenți medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenți sociali) și a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul autorităților publice locale – Direcția de Sănătate Publică Botoșani, Prefectura Județului Botoșani, primăriile din comunele implicate în proiect dar și de colaborarea cu reprezentații locali ai Programului național de prevenire, supraveghere și control al tuberculozei (PNPSCT).

Comunitățile rurale în care va ajunge caravana sunt: Tudora, Vorona, Cristești, Vlădeni, Lunca, Albești, Românești, Santa Mare, Dângeni, Manoleasa, Avrămeni, Adășeni, Cotușca, Rădăuți-Prut, Hudești, Hilișeu-Horia, Mihăileni, Corlățeni. Informații cu privire la data exactă în care va ajunge caravana în fiecare din aceste localități se regăsesc pe pagina de facebook a proiectului “Screening-TB-Romania”și pe site-ul proiectului www.screeningtb.ro.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *