Un primar din Botoşani nu are curaj să intre în toaleta mizeră a şcolii. 150 de copii vor fi obligaţi să o facă

Copiii dintr-o şcoală din Botoşani vor folosi şi anul acesta o toaletă care se poate prăbuşi oricând peste ei. La invitaţia reporterilor Antena 3, primarul a refuzat să inspecteze grupul sanitar mizer, spunând că nu are curaj să intre acolo. Acelaşi edil a găsit însă bani pentru a-şi amenaja în primărie o toaletă modernă, pentru el şi alţi 12 angajaţi.

Dimăcheni, judeţul Botoşani. O aşezare cu puţin peste 1000 de locuitori unde timpul pare că s-a oprit. Case vechi, drumuri din piatră, săteni care îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Intrăm în curtea şcolii pentru a vedea cum arată toaleta pe care o vor folosi peste două săptămâni cei 150 de elevi ai localităţii. Ne întâmpină viceprimarul Valentin Albu. La vederea camerei de filmat, începe să-şi laude comuna. Doar e campanie electorală.

În clipa de faţă e bine. Noi am facut niste puturi, asfaltul in 2015. Acum avem planuri cu şcoala, pt grupurile sanitate, aşa… cam asta!” – spune viceprimarul Valentin Albu.

Îl invităm să ne arate toaleta din fundul curţii şcolii, o clădire în paragină, pe care copiii o vor folosi odată cu începerea anului şcolar. Construcţia, veche de 60 de ani, arată de parcă s-ar dărâma la un vânt mai puternic. În lateral, capacul din beton al fosei este dat la o parte. Pericolul este uriaş pentru copii, care ar putea cădea în mizerie. Viceprimarul nu pare preocupat de asta şi exclamă: „Eee, inca nu a inceput scoala!”

De ani de zile, localnicii sunt duşi cu vorba de primar şi de viceprimar că toaleta va fi modernizată. Anul acesta, primesc din nou promisiuni.”Aici, în careul asta vine un grup sanitar, modul care v-a fi instalat asa.” – explică viceprimarul în faţa unui teren viran. El recunoaşte, totuşi, că acest modul s-ar putea să nu fie instalat la timp, iar copiii vor merge tot la toaleta veche.

În aceeaşi curte, îşi are sediu şi primăria. Pentru toaleta modernă de aici s-au găsit bani, în urmă cu doi ani. Pentru copiii de lângă, nu. Reporterii Antena 3 l-au invitat şi pe primar să inspecteze toaleta mizeră, însă acesta a refuzat, fără să ofere un motiv. După câteva minute de gândire, îşi aduce aminte că vrea un nou mandat. Aşa că face ce ştie cel mai bine – promite!

„Incep luna viitoare toaleta nouă, s-a luat avizul. Este avizul si incepe. Daca nu, aduc un container cu toate utilitatile.”, a spus primarul Ştefan Cojocariu. Întrebat dacă are curaj să intre în toaletă, primarul a spus simplu că NU!

Atât primarul, cât şi vicele spun că investiţia a fost întârziată de lipsa unui aviz al ISU. În tot acest timp, localnicii şi-au pierdut orice speranţă de a vedea condiţii civilizate la şcoala din sat.

În 2020, în România sunt aproape 1500 de şcoli cu astfel de toalete. Multe localităţi, ca şi Dimăcheni, sunt conduse de 15, chiar 20 de ani, de aceiaşi primari. Oameni pe care îi apucă hărnicia doar în apropierea alegerilor. Şi care îşi conving electoratul să-i voteze mereu, deşi ei nu fac mai nimic timp de patru ani.

Sursa: Antena3.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *