Preoţii, „influenceri“ din Botoșani, în lupta cu pesta porcină. „Ne-am gândit: cine are mai mare trecere la localnici?”

Pesta porcină africană şi-a făcut prezenţa, în repetate rânduri, pe teritoriul judeţului Botoşani, mai ales anul trecut. Cel mai mare pericol îl reprezintă mistreţii veniţi de peste graniţă, din Ucraina sau Republica Moldova. Aceştia sunt principalii purtători de pestă porcină, iar localnicii cu treburi prin pădure duc virusul la porcii domestici, scrie Adevarul. De altfel, la începutul lunii august, autorităţile au găsit un porc domestic, într-o comună de pe malurile Prutului, mort de pestă porcină, însă proprietarul nu a fost identificat. Pentru că există riscul ca localnicii să-şi ascundă porcii bolnavi, dar şi pentru a-i face pe oameni să înţeleagă că trebuie să aplice nişte măsuri de igienizare, autorităţile din Botoşani au ajuns să se bazeze cel mai mult pe ajutorul preoţilor. Astfel, slujitorii Bisericii îi vor îndemna pe săteni să ofere sprijin autorităţilor, să nu-şi ascundă porcii bolnavi şi mai ales să respecte normele de prevenţie. Fiecare preot va fi dotat cu un set de reguli de prevenţie, care să fie „predat“ oamenilor la slujbă. Restul depinde de harul fiecărui preot şi de puterea sa de convingere.

Ideea total inedită de a se baza pe preoţi pentru a combate pesta porcină africană le-a venit şefilor de la Direcţia Sanitar Veterinară Botoşani. Aceştia îi consideră pe oamenii Bisericii adevăraţi „influenceri“ în satele de pe malurile Prutului şi în zona de graniţă, acolo unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri de îmbolnăvire la porci sălbatici şi domestici.

„Trebuie să apelăm la orice cale de comunicare. Din analizele făcute, avem de-a face, în satele acestea de pe malurile Prutului, cu populaţie în vârstă. Cei care nu au acces la reţelele de socializare. Nu are cum să ajungă bine mesajul. Şi ne-am gândit: cine are mare trecere la localnici, în cine au ei încredere? Şi i-am identificat pe preoţi, influencerii de la sate. Ne bazăm pe ei, în aceste comunităţi să împiedicăm apariţia şi răspândirea pestei porcine africane“, spune Mihai Ţurcanu, directorul DSVSA Botoşani.

Soluţia a fost agreată de toţi factorii decizionali de la Botoşani, în cadrul Comitetului Local de Combatere a Bolilor, inclusiv de către reprezentanţii Guvernului în teritoriu. Sătenii ar avea încredere mai mare în preoţi.

„ S-a apelat la aceste categorii socio-profesionale fiindcă au un contact mai aprofundat cu cetăţenii în aceste zone“, spune prefectul judeţului, Dan Nechifor.

Totodată, faptul că majoritatea sătenilor merg la biserică duminica a fost un alt motiv pentru desemnara preoţilor ca agenţi de informare în cazul pestei porcine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *