Cel mai nordic cuib de barză albă înregistrat în 2020 se află într-o comună din Botoșani. Județul este pe locul II în țară, la cuiburi noi

Aplicația „Uite barza!”, dezvoltată de Societatea Ornitologică Română (SOR) cu sprijinul companiilor Enel, a înregistrat statistici record în 2020. Utilizatorii au introdus în acest an 4.938 de observații, din care 4.824 au fost validate de specialiștii SOR, față de 2019 când doar 3.206 observații au fost înregistrate și 2.788 validate. După suprapunerea tuturor observațiilor din acest an și eliminarea semnalărilor multiple ale acelorași cuiburi, a reieșit un număr de 3.575 de cuiburi unice recenzate, din care 1.403 au fost cuiburi semnalate pentru prima oară prin intermediul aplicației. În 2019, au fost înregistrate doar 1.901 cuiburi unice, potrivit Societății Ornitologice Române.

Topul județelor cu cele mai multe cuiburi înregistrate

Anul acesta, topul județelor și al localităților unde au fost semnalate cele mai multe cuiburi de barză prin intermediul aplicației „Uite barza!” s-a modificat. Dacă în 2019 județul Suceava era în frunte cu 230 de cuiburi, anul acesta locul întâi îi revine județului Tulcea cu 299 de cuiburi. Și clasamentul localităților suferă ceva modificări în acest an. În 2019, comuna Siculeni era pe primul loc cu 42 de cuiburi, acum pe locul întâi s-a clasat localitatea Sânsimion cu 61 de cuiburi. Ambele localități se află în județul Harghita.

Tulcea – 299

Dolj – 241

Constanța – 240

Harghita – 223

Suceava – 200

 

Top localități cu cele mai multe cuiburi înregistrate

Sânsimion (Harghita) – 61  

Siculeni (Harghita) – 43

Ostrov (Constanța) – 41

Murighiol (Tulcea) – 36

Sâncrăieni (Harghita) – 34

Județele cu cele mai multe cuiburi noi

Suceava – 133

Botoșani – 129

Teleorman – 125

Dolj – 87

Olt – 87

Localitățile cu cele mai multe cuiburi noi

Sânsimion (Harghita) – 31

Islaz (Teleorman) – 24

Seaca (Teleorman) – 21

Păltiniș (Botoșani) – 17

Cornu Luncii (Suceava) – 16

Cuiburi „extreme”

Cel mai nordic cuib de barză albă înregistrat în 2020 se află în comuna Rădăuți-Prut, din județul Botoșani, iar cel mai sudic cuib a fost semnalat în orașul Zimnicea, județul Teleorman.

Cel mai vestic cuib înregistrat a fost în comuna Comloșu Mare, din județul Timiș, iar cel mai estic a fost semnalat în comuna C.A. Rosetti, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mică altitudine în 2020, 2 metri peste nivelul mării, a fost înregistrat în comuna Sfântu Gheorghe, din județul Tulcea.

Cuibul situat la cea mai mare altitudine, 1.116 metri, se află în comuna Beliș, județul Cluj.

Dacă în 2019 înregistram un record de 7 pui într-un cuib, în 2020 cel mai mare număr de pui numărați într-un cuib a fost de 6 pui. Localitățile în care s-a înregistrat acest număr de pui au fost: Bara (Neamț), Domnești (Ilfov), Brânceni (Teleorman) și Arcani (Gorj).

Măsuri pentru protejarea berzelor

Informațiile colectate cu ajutorul aplicației „Uite barza!” sunt introduse în baza de date a SOR și sintetizate pentru a putea ulterior să fie trimise către toți distribuitorii de energie electrică din România. Pe baza informațiilor, aceștia vor ști cu precizie care sunt stâlpii de electricitate care au nevoie de montarea unor cuiburi artificiale și unde este nevoie de teci izolatoare sau de balize de semnalizare pentru a se evita în viitor coliziunile și electrocutarea păsărilor. 

Astfel, companiile Enel România (E-Distribuție Muntenia, E-Distributie Dobrogea si E-Distribuție Banat) fac verificările necesare în teren, în urma informațiilor primite pe baza aplicației, apoi montează suporții metalici pentru cuiburi acolo unde este necesar, dar și posibil. De la an la an, comunitățile au fost din ce în ce mai implicate pe tot parcursul anului, nu doar în perioadele de colectare a datelor, oferind companiilor de distribuție informații importante care contribuie atât la protejarea berzelor, cât și la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică.

Proiectul „Uite barza!” este implementat de Societatea Ornitologică Română, cu sprijinul companiilor Enel din România. Din 2017 până în prezent, aplicația a fost descărcată de aproape 10.000 de utilizatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com