Liga Studenților Iași: Tudorel Toader foloseşte imaginea Universităţii „Cuza” pentru a susţine candidaţii PSD de la Botoşani

Liga Studenților din Iași arată că Tudorel Toader s-a implicat în susţinerea candidaţilor Partidului Social Democrat (PSD) la Primăria Municipiului Botoşani şi la Consiliul Judeţean Botoşani, folosindu-se de imaginea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi prin propunerea şi asumarea promisiunii realizării unor extensii ale facultăţilor din Iaşi către viceprimarul Cosmin Andrei, candidatul PSD la primărie şi fost susţinător fervent al lui Liviu Dragnea. Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă ferm aceste acţiuni de implicare politică a rectorului Toader şi îi solicită acestuia să dezbată viitorul universităţii în cadrul comunităţii academice, nu în filialele partidelor politice.

Practic, Toader a trimis din partea Universităţii „Cuza” o adresă către cabinetul viceprimarului municipiului Botoşani, Cosmin Ionuţ Andrei (PSD), prin care se propune înfiinţarea unui număr de 11 specializări în cadrul a 6 facultăţi, sub formă de extensie universitară. Propunerea universităţii vine în urma discuţiilor pe care cei doi le-au purtat, alături de senatorul Doina Federovici, candidatul PSD la Consiliul Judeţean Botoşani şi deputatul PSD Marius Budăi, aşa cum reiese dintr-un comunicat de presă al PSD Botoşani şi dintr-o postare publică a lui Cosmin Andrei pe o reţea de socializare. Aceştia vor să pună „bazele învăţământului superior la Botoşani” şi transformarea oraşului într-unul „universitar, cu perspective reale de afirmare şi de atragere a marilor companii internaţionale, cu angajaţi bine pregătiţi şi bine plătiţi”, cu menţiunea că 12% dintre studenţii Universităţii „Cuza” sunt din Botoşani. Propunerea are un vădit caracter electoral, fiind propusă în prag de campanie şi nefiind dezbătută în plenul comunităţii academice. Universitatea şi Tudorel Toader au evitat să promoveze public proiectul extensiilor de la Botoşani pentru a nu-i aduce un avantaj electoral primarului în funcţie, Cătălin Mugurel Flutur, candidat din partea PNL, care a primit şi el o adresă similară din partea instituţiei de învăţământ superior, dar numai pentru a evita un eventual scandal public”, se arată într-un comunicat al LS Iași.

După ce a fost ministru al Justiţiei în guvernele Grindeanu, Tudose şi Dăncilă, Tudorel Toader a fost ,,curtat” de către PSD pentru a fi candidatul partidului la Primăria Municipiului Iaşi, fiului său cel mare, Ionuţ Alexandru Toader fiindu-i oferit un loc de consilier local.

Toader a susţinut într-un interviu acordat BZI.ro că a refuzat propunerea sub pretextul finalizării mandatului de rector, dar de fapt liderii din partid au luat decizia de a renunţa la această opţiune, având în vedere imaginea publică negativă pe care acesta o are şi valul de indignare şi antipatie publică pe care l-ar fi generat o eventuală candidatură a sa.

După ce a fost un susţinător loial al lui Liviu Dragnea şi al PSD din poziţia de ministru al Justiţiei, devenind una dintre cele mai detestate persoane publice din România şi aducând grave prejudicii atât sistemului de justiţie din România, cât şi imaginii ţării şi Universităţii „Cuza”, Tudorel Toader speră la o revenire a foştilor săi parteneri politici. În acest sens, caută să îşi conserve relaţiile dobândite şi să îşi păstreze capitalul politic din partid. Condamnăm ferm implicarea acestuia şi a imaginii Universităţii în alegerile locale de a anul acesta, miza lui Toader fiind clar una politică, nu una academică, cu atât mai mult cu cât nu s-a discutat despre extensiile de la Botoşani în cadrul comunităţii academice, iar ideea nu apare în planul său managerial pentru mandatul 2020-2024.” a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte de onoare Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *