Primării din Botoșani, amendate de Garda de Mediu. Ce nereguli s-au găsit

În perioada 24 iunie -21 august, comisarii de la Garda de Mediu au verificat toate cele 78 de UAT-uri din județul Botoșani pentru verificarea stadiului de realizare a măsurilor prioritare de guvernanță privind gestionarea deșeurilor municipale (conform PNGD) și a stării de salubritate a localităților.

S-a constatat că nici un UAT nu a îndeplinit ținta pentru reutilizare și reciclare pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă, aferentă anului 2019.

La nivelul celor 78 de UAT-uri există 934 de centre de colectare separată (platforme de precolectare, dotate cu pubele pentru deșeurile de plastic și metal și deșeurile de sticlă). Totodată în mediul rural s-au distribuit saci galbeni pentru colectarea deșeurilor de plastic și metal și saci albaștri pentru deșeurile de hârte și carton. Colectarea deșeurilor reciclabile se face din poartă în poartă, conform graficului aferent fiecărui UAT.

S-au trasat măsuri cu termen pentru neconformitățile constatate și s-a aplicat 5 (cinci) sancțiuni din care: 2 avertismente și 3 (trei) amenzi contravenionale în valoare de 80.000 lei pentru: depozitările de deșeuri menajere în afara spațiilor special amenejate, lipsa asigurării şi răspunderea pentru colectarea separată, transportul, neutralizarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor menajere periculoase, lipsa de a asista comisarii de mediu la activităţi de verificare, inspecţie şi control, nepunându-le la dispoziţie evidenţa măsurătorilor proprii şi toate celelalte documente relevante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *