Pedepse de 5 ori mai mari pentru încălcarea ordinelor de restricție. Închisoare de până la 5 ani pentru o astfel de infracțiune

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care încălcarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție este pedepsită cu închisoare de la șașe luni la 5 ani. Până acum, legea prevederea faptul că o astfel de infracțiune era pedepsită de la o lună la un an, însă împăcarea părților înlătura răspunderea penală.

Proiectul modifică și prevederile referitoare la asistența juridică pentru persoanele care solicită un ordin de protecție. De asemenea, în cazul în care victima nu va avea avocat, acesteia i se va acorda asistență juridică din oficiu.

„Asistarea sau, dupa caz, găzduirea victimelor, respectiv asistarea agresorilor în unitățile prevăzute la art. 15 alin. (2) și (3) se face în baza încheierii unui contract de acordare a serviciilor sociale. Pentru minori, contractul de acordare a serviciilor sociale este semnat de părintele însoțitor sau, după caz, de reprezentantul legal. Asistența juridică a persoanei care solicită ordinul de protecție este obligatorie”, conform proiectului de lege inițiat de parlamentarii Pro Europa.

Sursa: bizbrasov.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *