Caz de pestă porcină africană în județul Botoșani. Mai multe localități răscolite pentru identificarea proprietarului

Autoritățile județului sunt în alertă după ce în urmă cu câteva zile a fost confirmată pesta porcină africană la un cadavru de porc domestic.

Leșul animalului a fost descoperit plutind pe apa râului Prut în dreptul localității Santa Mare, de polițiștii de frontieră.

În urma analizelor de laborator, s-a confirmat prezența virusului pestei porcine africane. 

Comitetul Local de Combatere a Bolilor Botoșani a dispus un plan de măsuri, instaurându-se o zonă de protecție de 3 km de la locul găsirii cadavrului și a unei zone de supraveghere de 10 km, în scopul identificării localităților care se vor pune sub restricții cel puțin 45 de zile. 

În zona de protecție sunt incluse localitățile: Santa Mare, Durnești și Bădărăi din UAT Santa Mare iar în zona de supraveghere localitățile: Bogdănești și Breza din UAT Santa Mare, Călărași, Pleșcani și Libertatea din UAT Călărași. 

Săptămâna trecută am întâlnit cu caz atipc de pestă porcină. Un porc domestic abandonat în râul Prut, găsit de Poliția de Frontieră. (…)Putea fi de oriunde de la Barajul Stânca-Costești până la Santa Mare, abandonat de către un rău voitor pe această distanță a râului Prut. Am dispus verificări în teren, de la Stânca Costești în jos, șapte echipe de medici veterinari au fost dislocate în teritoriu și s-a periat tot teritoriul, adică 3 km de supraveghere și încă 10 km de protecție”, a declarat Mihai Țurcanu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Botoșani.

Pentru că porcul era necrotaliat, proprietarul nu a fost depistat. Directorul DSVSA a transmis și un avertisment către populație.

Am identificat gospodării care nu aveau conduri de exploatații și dețineau porci (…) Considerăm că de aici încolo, oricine mai îndrăznește să abandoneze astfel de animale, noi îi putem identifica în secunda următoare”, a mai spus Țurcanu.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *