Cum să-ți verifici bateria mașinii acasă, FĂRĂ unelte sau aparate speciale

Te-ai urcat la volan, ai fixat centura de siguranță, ai introdus cheia în contact și… nimic. Când vine vorba de pornirea mașinii, liniștea absolută este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți „auzi”.

I se poate întâmpla oricui, și, de regulă, chiar atunci când lumea ți-e mai dragă, când ai nevoie să ajungi repede cu mașina la locul de muncă sau să-ți rezolvi unele treburi importante. Bateria mașinii tale are și ea, ca orice lucru din lume, un sfârșit, care poate fi veni mai lent sau mai rapid, în funcție de mai mulți factori. Ai putea estima și singur durata ei de viață dacă, de exemplu ai suspiciuni la pornirea motorului, care nu mai e atât de rapidă ca altădată, sau dacă, pur și simplu, ai uitat ultima oară când ai schimbat acumulatorul.

De aceea, este recomandat ca, din când în când, să verifici starea bateriei auto, pentru a nu avea suprize neplăcute.

Iată cum îți poți testa bateria mașinii de acasă în câțiva pași simpli, fără a avea nevoie de unelte sofisticate sau de un service auto

  • Execută un test de încărcare

Efectuarea oricărui „test” pe mașina ta poate suna intimidant dacă nu ești tehnician sau mecanic auto. Din fericire, acesta este destul de simplu și poate fi executat de orice șofer, cu sau fără experiență.

  • Fără a porni motorul, aprinde farurile
  • Observă luminozitatea lor
  • Lăsa-le aprinse timp de 10-15 minute
  • După ce trece timpul, pornește motorul mașinii
  • Urmărește din nou luminozitatea farurilor tale
  • Închide motorul și inspectează din nou farurile

Dacă farurile luminează vizibil mai slab după ce oprești motorul, bateria ta nu a trecut testul de încărcare. Ar trebui să știi că principiile de funcționare ale bateriilor sunt cam aceleași de la inventarea lor. Una bună ar trebui să conțină suficientă energie pentru a face față celor 10-15 minute înainte de pornirea motorului și imediat după ce acesta este oprit. Dacă cea a mașinii tale se „chinuie” la acest test, cel mai probabil, trebuie să fie înlocuită înainte de a-ți face o surpriză neplăcută la un drum mai lung.

  1. Verifică nivelul de coroziune

Coroziunea bateriei mașinii tale ar putea indica o problemă de alimentare.

În timp, coroziunea, cauzată de acidul din baterie eliberează hidrogen, care ar putea interfera cu capacitatea bornelor bateriei de a conduce curentul electric. Bateria trebuie să lucreze mai mult pentru a compensa interferențele, iar această muncă suplimentară îi poate scurta durata de viață.

Poți curăța și singur bornele bateriei (cu atenție!) aplicând soluții de uz casnic precum bicarbonatul de sodiu și o periuță de dinți veche. Dacă bateria ta suferă din cauza coroziunii de multă vreme și nu ai observat la timp, daunele pot fi ireversibile. În acest caz, este timpul să o înlocuiești cu una nouă, iar bateriile auto marca Sorgeti sunt o opțiune excelentă. 

  1. Ascultă ticăiturile

Atunci când întorci cheia în contact, ar trebui să auzi un zgomot plin de viață al motorului care, apoi, se transformă într-un tors continuu și liniar. Când auzi, în schimb, și o serie de ticăituri, ca ale unui ceas vechi, e timpul să știi că bateria mașinii tale nu mai are mult de trăit. 

Este posibil ca acele mici zgomote să nu însemne că bateria trebuie înlocuită imediat, dar sunt un indicator de încredere că ea ar trebui mai atent verificată. Chiar dacă motorul pornește, prima ta oprire ar trebui să fie la un service, unde un tehnician experimentat va face testele necesare cu aparatura specială.

În concluzie, nu e nevoie să fii un tehnician experimentat pentru a-ți ține sub observație acumulatorul automobilului. Știind aceste mici trucuri, vei fi un șofer mai responsabil și vei preveni întâmplările neplăcute pe traseu.

 

Sursa foto: www.shutterstock.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *